joi, 24 ianuarie 2013

Concurs Qatar Airways te trimite in Maldive

Am aflat de acest concurs de la Cezar - Imperator Travel si cum sunt o mica concursiera m-am si inscris :)
Este mai mult decat simpla inscrierea, nu aveti nevoie decat de o adresa vailda de e-mail. Trebuie sa intrati aici - Maldives with Love.
Iar daca vreti sa-mi mariti mie sansele puteti trece la "referer" cu adresa slavdiana@yahoo.com.
Multa bafta tuturor!

marți, 22 ianuarie 2013

Cutia cu povesti

De-a lungul timpului si cu cat s-au acumulat mai multe vacante au inceput sa se adune  si micile amintiri pe care am decis sa le pastrez. Si sunt din cele mai variate posibil.  Iar amintirile sub forma pozelor o sa incerc sa nu le includ aici, ci doar pe cele fizice. Desi si pozele au inceput sa se adune si sa incarce calculatorul care cere cu disperare un hard extern dedicat (spre exemplu acum nu gasesc pozele de la Roma).
 Cu ocazia acestui articol m-am gandit ca amintirile fizice ar merita un loc al lor, ceva de genul ca pe vremuri cand doamnele pastrau scrisorile din tinerete legate cu panglica intr-o cutiuta ascunsa in iatac :) Ghidurile si albumele foto au deja raftul lor, fiindca la poze am asa o nostalgie a albumelor fizice astfel incat periodic scot cate o tura de poze pe vacante si ani si le si pun cate o eticheta mica cu perioada si locatia. (little control freak? neeeh, nu recunosc nimic :D  )


Un alt motiv care m-a facut sa ma gandesc la o cutie unde sa le asez pe fiecare, pe vacante notate si datate este faptul ca am reusit sa ratacesc biletul de la mocanita de la Viseu ... si era din cel vechi dreptunghiular de carton care fusese si compostat de controlor :(

Si asa mi-am dat seama ca am trecut de la stadiul de turist la cel de calator informat :D

Sa incercam un mic inventar organizat:

La magneti stau slab, pentru ca multi ani una bucata sot nu vroia sa incarce frigiderul  dar la un moment dat a facut un declic si a decis ca ar fi frumos sa avem o panoplie de magneti de prin locurile pe unde ajungem, asa ca de acum sanatosi sa fim si sa bifam cat mai multe locuri noi ca sa marim colectia.
Sibiu

Veliko Turnovo

Roma
La carti postale e ceva mai bine, au inceput sa se adune desi nici nu realizasem cate am luat pana acum. Cred ca de acum o sa am o noua grija pe langa cea a magnetilor, fiindca oricum o aveam si pana acum doar ca luam magneti de dat cadou. :)
Sibiu

Turcia

Turcia






Bilete si pliante de prin diverse locatii.
Bilete intrare termele lui Caracalla

Harta tur autobuz Roma

Bilet parcare Sofia - catedrala Nevski

2 in 1 - vederi si mini-harta cu obiective Sofia

Interior harta obiective Sofia

Bilete muzee Sofia si Veliko Turnovo

Bilet acces pe scari San Pietro - Vatican

Bilete Bruckental Sibiu

Pliant cu informatii biserica fortificata Cisnadie
Pliant Muzeu Astra - Sibiu
  In Turcia in apropiere de Efes in 2006 am oprit la un magazin specializat in vanzare de obiecte lucrate in semipretioase si i-am marit colectia de oua soacrei.

 De la Balchik mi-a placut mult acest album foto din frunze presate si sfoara, o fi made in China, nu stiu, pare handmade, se vede ca e muncit.. Inca nu am decis ce poze voi pune inauntru dar cel mai probabil voi face o selectie din vizitele chiar de acolo (pana acum au fost 3 in perioade diferite din ani diferiti ceea ce automat m-a facut sa apreciez de fiecare data locatia din alta perspectiva, unghiuri noi).
Fata

Spate
 De pe drumul de Sofia spre Veliko Turnovo, in 2012, la un magazin de ceramica am luat o chestie care se vrea scrumiera, nu ca se va fuma vreodata in ea :-)))


 Am mai pastrat un con  de brad din padurile de langa Sofia pe muntele Vitosha cand ne-am aventurat si noi la o plimbare de 2-3 ore singuri. Stiu ca mai pastrasem si ceva ghinde si castane dar cred ca intre timp am renuntat la ele.

Dar fiindca sunt fata si nu ma mai satur de accesorii cele mai dragi amintiri imi sunt acestea:

Geanta textil Antalia 2007 - si ce si-a facut si inca-si mai face treaba, mi-e draga si acum in fiecare vara. Tot de atunci si tot de acolo a mai existat o geanta din textil pe care am hamalit-o puternic la munca asa ca si-a dat sfarsitul si a cedat dupa aprox 5 ani.

Poncho lana luat de la o oprire pe autostada in Turcia in 2008 - mi-a placut mult de cand am pus mana pe el si am simtit cat era de gros, din lana 80%. De atunci il tin la masina si il folosesc la nevoie si urgenta. Poza de mai jos este de la ultima baie din 2012, in septembrie, cand ne-a prins si ploaia si baia a fost cu atat mai placuta.
Bratara de Paltinis-Sibiu 2012 - fiindca era vesel colorata. Punct. :)))

 Esarfa de Sulina 2005 - asta e luata doar pentru ca mi-au placut culorile. Acelasi punct ca mai sus :)))

Iar podiumul este impartit de acestea :

Pashmina de Bodrum - 2006 - luata de nevoie initial fiindca incepuse sa ploua si era octombrie astfel ca pana si acolo era ploaie rece de toamna, desi erau 25 de grade. Si desi de atunci mi-am mai luat multe pashmine , esarfe, etc asta inca imi e cea mai draga...si parca tot ea e cea mai calduroasa. 

Palaria mea de fetru de la Roma - 2012, imi doream de ceva timp astfel de palarii dar cele din tara nu ma satisfaceau la calitate si culori...iar de la Roma as fi plecat cu zecile de culori si modele pe care le-am gasit intr-unul din magazine undeva pe stradutele dintre Fontana si Trevi spre Panteon.

Si o alta esarfa / pareo pe care am primit-o suvenir din Bali in 2011 de la "my sister from a different mother" cum ne zice sotul meu, fiindca este de fapt verisoara lui, noi doar ne-am gasit si gandim n'sync :D


Sunt curioasa cum mi se vor schimba pespectivele in materie de suveniruri in 5 ani :D

Acest articol face parte din seria de articole dedicate amintirilor dragi si suvenirurilor aduse din calatorii scrise de unii dintre cei mai buni bloggeri de travel din Romania. Va invit, deci sa cititi si articolele scrise de:
4 - Bialog
9 - Funtur

Si desi nu e din blogosfera de turism ne-a arat coltul ei de suveniruri - Tomata cu scufita 

luni, 21 ianuarie 2013

Aplicatii Blackberry utile calatorului si nu numai

Vrem nu vrem, tehnologia ne invadeaza tot mai mult si ar fi bine sa ne adaptam realitatii.
Nu sunt mare fan tehnologie, pana acum aproximativ un an nu aveam telefon smart, dar  incepusem deja  sa-mi doresc mai mult de la un telefon, mai intai sa faca poze mai bune, apoi sa trimita MMS si apoi am zis ca de ce sa nu pot sa-mi verific si mailul din miscare, si poate cand am nevoie sa-mi scriu o idee repede sa o pot face in telefon in loc de carnetel, mai ales la ce scris am eu :))) (Doua Maini Stangi este ales cu un motiv bine intemeiat de fapt).
Inca imi prind urechile uneori, dar apelez cu incredere la sotul meu care are rabdarea necesara de a face informatia accesbila pentru logica mea ilogica. Astfel incat am inceput sa prind curaj, am inceput sa-mi caut singura aplicatiile pentru telefon, sa le descarc si sa incep sa le folosesc.

Intre timp am schimbat telefonul, dar tot BBY si am mai schimbat si aplicatiile. Aici gasiti - La Blackberry nou aplicatii noi.

Un exemplu simplu si amuzant despre cat de utile pot fi telefoanele din ziua de azi: luati o telecomanda (de televizor, de aer conditionat) indreptati LED telecomenzii spre camera telefonului, camera trebuie sa fie pornita si daca veti apasa pe un buton veti vedea cum se aprinde LED-ul, lumina pe care cu ochiul liber nu o putem vedea fiindca emite in alta frecventa. Am aflat intamplator acest truc cand nu mai mergea aerul conditionat la birou si specialistul a inceput sa elimine cauzele.
Pentru mine asta a fost din gama "no fucking way" si apoi am facut proba si cu alte telefoane mobile... si a functionat de fiecare data, la intensitati diferite conditionate de performantele camerei.
 
Pe langa jocuri si Facebook telefoanele din ziua de azi pot sa faca multe, enorm de multe. Si multe din aplicatii sunt gratuite, nu trebuie decat putina rabdare si dorinta de a te juca putin prin meniul telefonului ca sa vezi ce ofera toate casutele alea, ca degeaba nu-s puse.
Eu am deschis ochii pe Blackberry si nici nu-mi mai doresc altceva.

Pentru Android aveti aici mai multe articole articole deja bine documentate, de fapt ele fiind motivul care m-au facut sa vin si eu cu o completare dedicata acestui sistem de operare.
articol 2 - prinArad - Aplicatii foto
articol 3 - prinArad - Aplicatii Android

Update: va mai recomand si articolele Skyscanner :
1 - top 20 aplicatii de travel
1 - top 10 aplicatii de travel dedicate Blackbkerry
 
Iar daca vreti radio, Alexandru Puscas recomanda Radio Tunes disponibil gratuit si pe Blackberry.
Si mai vin si cu o lista foarte buna de aplicatii Android de la Travel Girls.


Nu o sa ma apuc sa fac o comparatie intre sisteme, eu de fapt am preferat BBY fiindca imi era util si la munca si fiindca prefer tastatura qwerty. Dar din pacate cam toate aplicatiile sunt create mai intai pentru Apple si Android si abia in secundar se fac si pentru BBY. Ne adaptam din mers, vedem cu ce putem lucra si urmarim periodic sa vedem ce noutati mai apar in lumea aplicatiilor BBY.
Aici gasiti  lista aplicatii Blackberry - asezate pe catogorii, le puteti sorta dupa rating, data, popularitate.

Si lista mea ar fi dupa cum urmeaza: 

Update 12.04.2013 :
- Battery Watch - proaspat instalat, revin dupa week-end sa va zic cum functioneaza; teoretic, el promite ca imi arata stadiul real al bateriei, astfel incat sa nu mai am surpriza cand vreau sa fac o fotografie ca-mi moare instantaneu. Pana acum s-a descurcat, a scazut putin cate putin, a anuntat sonor ca se descarca, apoi tot sonor ca se incarca, imi arata inclusiv temperatura bateriei.

- Data Traffic Counter - varianta free contorizeaza doar SMS si e-mailulri, varianta pro (cu bani) ar contoriza cu adevarat traficul de date  

- Endomondo Sports Tracker - cica face si drege dupa cum urmeaza:
- Track any outdoor sport including duration, distance, speed and calories - face
- Get audio feedback for every mile or km while exercising  - eu l-am dezactivat
- Get live peptalks from friends - they write a short text on the web which is 
then  read out loud to you seconds later - nu e cazul 
- Track your heart rate (see Endomondo.com for supported devices) - nu e cazul,  
as ajunge sa umblu  cu rucsacul de aditionale in spate
- Race against a friend’s time and have the audio coach help you perform better - nu e cazul
- Compete on a specific route nearby and race against the route champion - nu am incercat
- Get instant feedback by tapping your (wired) headset’s media button - nu e cazul
- Enter workouts manually, e.g., weight lifting or a treadmill run - nu e cazul la mine
- View history of workouts and peptalks - nu am reusit sa imi salvez exercitiile anterioare 
si nici Screen Graber nu pot folosi
- Set the app to pause automatically when you are not moving - nu am verificat,
 o sa incerc sa tin minte sa vad cum se misca
- Study split times per km or mile - asta da, face
- See your route on a map 
- See a list of friends and their latest workouts - nu mi s-a conectat la Facebook
- Use Facebook and/or your phone book to hook up with your friends on Endomondo  -
 nu mi s-a conectat la Facebook
- Post workouts to Facebook - nu mi s-a conectat la Facebook
- See your friends' latest workouts in real-time - aceeasi problema cu conectarea la Facebook
- Peptalk friends and comment on their workouts from the app -
 aceeasi problema cu conectarea la Facebook
- Enable countdown (10, 20 or 40 sec)
- Get instant feedback by tapping your wired headset’s media button 
- Support for desktop manager media-sync playlists
- Invite BBM contacts (NEW in v8.6.0)- dupa esecul cu Facebook nici nu am mai incercat
- Share workouts on BBM (NEW in v8.6.0)- dupa esecul cu Facebook nici nu am mai incercat

Update Mai 2014: mi-am prins urechile de cateva ori incarcand doar sa-mi setez activitatea dorita ca apoi sa o pornesc. Porneste greu, navigatia prin meniu mi se pare dificila, cu greu am gasit sa schimb activitatea de pe alergare, iar pe schimbarea unitatii de masura din mile in km renuntasem dupa cautari multe, a gasit-o sotul. Am folosit-o, foarte frumos, dar la salvare am dat share pe Facebook si a zis ca a facut-o. A mintit. Am dat print screen jurnalului dar e lung incat trebuie sa dau 2 print screen separate.


Sports Tracker - poti alege dintr-o varietate de activitati sportive si le poti salva in propriul jurnal. Plus de asta iti setezi propriile date (unitate de masura, sex, greutate, varsta,etc). Meniu simplu si la indemana. Pot fi si share-uite informatiile dar nu ma intereseaza deocamdata interactiunea :)

Update: L-am folosit in mod special la City Park Run.
Face jurnale separate pe activitati, am dat print screen mai ales cand l-am folosit in saptamana In Pas cu Paul.
A dat rateuri de cateva ori, a mers in gol sau nu a salvat activitatea, dar deocamdata sunt multumita de aplicatie. Mi-a dat deja alte doua rateuri si la Merg si #donezkm, se blocheaza la 1.25 km sau 1.45 km.

 
Revenind la articolul original:

- Accuweather - exista si pe BBY, e usor de folosit, e destul de corect in predictii, iti da si pe ore si pe zile, poti baga multe orase.
- Weather bug -  am vazut ca exista dar fiindca sunt multumita de Accuweather nu l-am mai instalat. De fapt, intre timp mi-a zis sotul ca a incercat sa mi-l instaleze dar pe modelul meu de BBY se pare ca are altfel de "bug"-uri astfel ca l-a dezinstalat.

Mi se pare foarte bun si yr.no pentru meteo, dar nu au aplicatie pentru Blackberry, asa ca pe el il verific doar  ca o ultima optiune din browser.

- Localipedia - te gaseste prin GPS incorporat, recomandarile vin sub forma de lista sau harta.

- XE Currency - conversie valutara pentru aprox 180 de monede si metale pretioase

- FancyTran - traduceri, bine apreciat - Update 12.05.2013 - am incercat de cateva ori niste traduceri usoare si nu a functionat. Mai incerc.

- iTranslator - optiunea doi in traduceri - Update 12.05.2013 - am incercat de cateva ori niste traduceri usoare si nu a functionat. Mai incerc.

- BlackBerry Travel - planificarea unei calatorii, zboruri, cazare, notificari
 
- Google maps -  e de baza, dar merita mentionat, este util.

- Skyscanner - compara zboruri ca sa ofere cea mai convenabila ruta in privinta traseului, a timpului si a pretului.

 - Editari foto - fiindca Instagramul noua ne este refuzat ne regrupam si avem urmatoarele:

= KVAD PhotoStudio - de departe cel mai bun, cel mai complet si totusi ramane usor de folosit. Vine cu mai multe add-on-uri utile, iar Editor are multe optiuni de jucat prin ele. Imi plac filtrele de "Summer mood", "Vintage" si "Old style".

=  PhotoLab - are multe optiuni: efecte, text, clipart, distorsiune; foarte usor de folosit.

= Photo Frames - chiar si in varianta gratuita au cam 15 modele, de la simple pana la floricele, inimioare si alte diminutive. Ma distreaza fiindca fiecare fraza din descriere se termina cu ceva de genul "just like Instagram", desi ei ofera doar rame, rotire poze si adaugare text.

= PhotoDostorsion - face exact ce spune si in varianta gratuita are cam 20 de efecte diferite. Amuzant.

= PhotoFunia au app pentru BBY dar au putine optiuni la varianta gratuita, asa ca acolo mai bine va jucati direct din calculator. 

- Aplicatia de Facebook personal mie nu-mi place, intru pe ea doar cat sa incarc fotografii si pentru check-in si ma deloghez apoi, prefer sa intru din browser daca vreau sa mai vad ce s-a mai postat.

- De Foursquare am aflat din articolele de mai sus si cel mai probabil ca imi voi face cont pe el.

- La fel si de Evernote am aflat din articolele de mai sus si o sa-i dau o sansa. O sa vad si Diaro daca exista si care ar fi diferentele de utilizare.

*************************************************************************************************************
Ce alte aplicatii mai folosesc:

 - Doua alte aplicatii de tip messenger disponibile intre orice tip de telefon smart : Whats App si Viber. Si astfel ma pot conversa si cu alti prieteni posesori de telefoane smart, fiindca pentru utilizatorii de BBY avem BBM.

Update 12.04.2013 - am renuntat la Viber, putine persoane il aveau instalat si Whats App a prins avant mai mare, plus ca uitam sa inchid aplicatia si-mi manca din baterie si viteza de miscare.

- One Touch Flashlight - si ce utila devine aceasta aplicatie cand fac glume cei de la Enel, sau cand nu ai lumina pe scara.

- ScreenGraber - print screen al ecranului, cateodata se poate dovedi util.

- Shazam - auzi o melodie si vrei sa stii cine o canta: pui microfonul si afli melodia, autorul si chiar si albumul.

- QR Code scanare - cod de bare in versiune smartphone, si-a dovedit utilitatea de mai multe ori. Am pregatit si un articol explicativ - Creare cod QR

*************************************************************************************************************
Ce am mai gasit interesant facandu-mi temele pentru acest articol:
 
- Metro - sistemul de transport public in peste 400 de orase. Are review-uri bune de la utilizatori. Se pare ca aplicatia exista deja si pentru celelalte sisteme de operare.

- Hotels - zic ei ca ar gasi hotelurile in apropiere pe baza GPS-ului incorporat si la preturi mai bune, dar are review-uri putine.

- Wikitude Augmented Reality - se pare ca ar fi mai bun decat Foursquare in materie de informatii utile si are inclus si Trip Advisor.

- WorldMate - asistent personal care iti contorizeaza  zboruri, cazari, inchiriere masina, traseu, prognoza meteo. Problema este ca nu cunoaste decat Bucurestiul in Romania, deci asta devine util doar la calatoriile in afara tarii si in speranta ca in rest este mai bine documentat.

- Imi mai face cu ochiul aplicatia NB - NerdBerry - diverse informatii legate de lumea BBY si a aplicatiilor, gagdeturi, etc.

*************************************************************************************************************
Ce as mai vrea sa gasesc pe viitor:

- Pedometru - sa fie simplu si gratuit. Asa am gasit tot felul de aplicatii de diete si numarat de calorii care includ si o sectiune dedicata exercitiilor fizice, dar e prea mult pentru mine. Eu il vreau doar pentru calatorii sa imi numere pasii si sa-mi aproximeze distanta parcursa, atat, nici macar o aproximare a caloriilor consumate fiindca asta m-ar face sa vreau sa recuperez caloriile :-))).
Sa zicem ca deocamdata am gasit  Sports Tracker
- Busola - exista o aplicatie cu 3 zile trial dar cu multe review-uri proaste.

- Aplicatie Blogger pentru BBY - fiindca nu are aplicatie decat pentru Apple si Android, astfel ca ramane sa ma bazez pe notite de moment si articole sa scriu doar daca am acces la un computer sau la intoarcerea acasa.

- La fel, Tripadvisor nu are aplicatii pentru BBY - Optiuni app TripAdvisor ; dar sa vad ce poate oferi Wikitude, care zice ca l-ar cuprinde. In schimb, sunt multe City Guide Trip Advisor, la o minima cautare si am vazut cam 10 orase (cautare pe navigation&travel->maps&navigation si asezare 100 dupa rating si free).

miercuri, 16 ianuarie 2013

Frumusetile Constantei - Muzeul Ion Jalea

Locuiesc de aproximativ 10 ani efectiv in Constanta si incet-incet incep sa-i aflu locurile si povestile frumoase.
Sunt convinsa ca orice orasel, orice locsor are astfel de locuri si povesti care isi asteapta doar persoanele dornice sa le descopere.
Docamdata am mai scris despre Constanta:

In acest articol va voi dezvalui o alta cladire frumoasa pe care este posibil sa o fi admirat in treacat in apropierea Cazinoului. Cladirea este situata chiar peste drum de catedrala Petru si Pavel (blvd. Arhiepiscopiei nr.26) si atrage privirea prin balconul frumos construit in stil neo-romanesc.

De fapt, la fel ca si in articolul despre Muzeul Portului Constanta si acest articol va cuprinde 2 povesti:
- mai intai povestea cladirii in sine, bijuterie arhitecturala de sine statatoare
- apoi voi veni cu povestea muzeului si a sculptorului expus, fiindca exista si aici informatii interesante

Povestea casei
Cunoscuta astazi drept Muzeul Jalea, aceasta casa a apartinut Prefectului Judetului Constanta, Constantin Pariano. Acesta ii comanda in 1913 arhitectului Victor Stephanescu o casa pe malul marii care va domina peste ani intrarea in Portul Constanta.
Interesant este faptul ca la arhivele statului proiectul care a obtinut autorizatia de constructie de la Primarie nu semana de loc cu cladirea actuala, nici ca forma si volum, nici fatadele si nici compartimentarea interioara. La casa din proiect se recunoaste mana lui Victor Stephanescu care milita si crea in stilul neo-romanesc, asa cum il vom vedea si la Casa Cananau (fostul consulat chinez) sau la Palatul Comunal (azi Muzeul de Arheologie). Era o casa impunatoare cu coloane masive si un foisor peste etajul 1 care ii dadea un accent pronuntat. Dar casa aceasta a intarziat cu realizarea ei si a venit razboiul.

De trei ori prefect al Constantei intre 1900 si 1912, Constantin Pariano era un mare mosier al vremii, care studiase agricultura in Belgia. La mosia sa din Hasancea (Valul lui Traian) veneau studetţii sa invete tainele cultivarii pamantului interesant mai ales aici in Dobrogea care si atunci era arida, apa nu se găsea decat la 60 - 80 de metri iar vantul verii, sugestiv numit de romani „saracila” matura dinspre sud pămantul uscandu-l. Constantin Pariano ochise de ceva vreme locul pe care urma sa-si ridice casa insa acolo se afla o alta constructie. Pe coltul malului in cel mai inalt punct al falezei fusese construita de englezi casa capitanului portului. In 1860 sultanul a concesionat englezilor exploatarea portului si construirea unei linii ferate de la Cernavodă la Constanta; drept urmare, lumea a inceput a curge în mica Kustendje (in scrierile vremii e trecuta ca fiind mai mica decat Mangalia, Medgidia sau Harsova).

Incep insa lucrarile de sistematizare a strazilor, si, in contextul prelungirii Bulevardului Elisabeta, casa capitanului portului este daramata. Constantin Pariano, cumpara repede locul si angajeaza un arhitect renumit. Planurile initiale erau grandioase insa razboiul le-a micsorat la actualele dimensiuni. in casa de pe malul marii in stil neo-romanesc si-a dus traiul marele mosier Pariano, dandu-i inca de atunci cladirii aerul de muzeu cu pasiunea sa de colectionar de arta. Ulterior cladirea a fost nationalizata fiind la un moment dat si consulat englezesc. In 1968, cand Ion Jalea a facut Constantei o donatie cu o parte a lucrarilor lui, Consiliul Popular Local a hotarat cladirea ce urma să adaposteasca lucrarile de arta, iar Casa Pariano a devenit Muzeul Ion Jalea. 

 

Povestea sculptorului
Ion Jalea s-a nascut pe 19 mai 1887 în Casimcea, Tulcea. Era fiu de taran dar totusi a fost trimis la scoala la Constanta unde profesorul de desen Dimitrie Harlescu i-a descoperit talentul si l-a îndrumat catre o cariera in arta. In semn de recunostinta fata de acesta si fata de urbea in care si-a gasit drumul, in 1968 a donat Constantei o parte din lucrarile sale, iar in 1984 familia a donat muzeului restul lucrarilor: un total de 227 de lucrari, din care 119 sunt intrate in patrimoniu. 

După ce a absolvit Scoala de Arte si Meserii a făcut Artele Frumoase, la Bucuresti, unde a studiat cu Dimitrie Paciurea si Frederik Storck. In Primul Razboi Mondial Ion Jalea si-a pierdut o mana, dar a continuat sa lucreze. 
In muzeul constantean exista toate lucrarile artistului facute in ghips, metal, piatra sau marmura, si arata darul artistului care, chiar si numai cu o mana a reusit sa ramana sculptor. 
In compozitiile sale, Ion Jalea urmeaza legile clasice ale echilibrului, ale raporturilor armonice intre parti, ale dozajului elemtelor dinamice - gesturi, diagonale ascendente sau descendente - intr-un ansamblu coerent si static.
 In lucrarile sale a avut trei teme fundamentale, abordate intr-un stil realist, cultul pentru forma ca observare a realitatii fiind evident din lucrarile sale.
 Cele mitologice, alegorice, care reprezinta eroi si fapte, de exemplu celebra statuie „Hercule doborand centaurul” sau „Icar”. 






Alte teme preferate ale sculptorului sunt cea „taraneasca” cu imagini ramase din copilaria lui petrecuta la tara, si cea crestina, reprezentantii acesteia fiind Sfintii Apostoli Petru si Pavel care strajuiesc intrarea în muzeu. 




portret personal si parinti

portrete ale fetelor lui ; curios ca nu exista si un portret al sotiei



Tema istorica este abordata in statuile raspandite prin parcurile din toată Romania, dar nu numai. „Mircea cel Batran” este in Tulcea, „Dragos Voda si zimbrul” este la Camplulung Moldovenesc, „Decebal” e la Deva, iar celebra lucrare „Arcasi odihnindu-se”, copiata in bronz, a fost donata de statul roman Curtii de Justitie din Luxemburg. 



O sinteza a inzestrarii sale, a imbinarii perfecte intre nivelul realist si cel alegoric, a stiintei impacarii tensiunilor dinamice si statice ne ofera compozitia "Arcas odihnindu-se", cea mai reprezentativa lucrare a sa, creata in 1926 si care poate fi admirata la o plimbare pe faleza, in imediata apropiere a Cazinoului.
 
 
Program: Extrasezon Miercuri - Duminica 09.00 - 17.00. (corectie de iarna; nu este deschis in 

extrasezon)


Program : Sezon Miercuri - Duminica 10.00 - 18.00 (adica iunie - septembrie cu aprox)


Pret bilet: 5 lei (taxa foto separat)


 
 
In Romania exista doar doua muzee de sculptura. Dintre acestea unul este muzeul Ion Jalea din Constanta . Celalalt se află în Falticeni, jud. Suceava si este Muzeul Ion Irimescu despre care gasiti informatii scrise de Florin pe Drum liber.