luni, 19 noiembrie 2012

Nocturna bibliotecilor

Nu stiu altii cum sunt ...dar eu ador bibliotecile, as putea zice ca acolo e biserica mea, acolo ma relaxez eu.
Am iubit biblioteca judeteana din Constanta inca de cand era in cladirea care apartine acum catedralei Petru si Pavel.
Si de fiecare data cand comandam carti la sala de lectura, ma fascina o intrebare: ce inseamna codurile cartilor? si care e sistemul prin care se ajunge la acel cod? si cum ajung ele din depozit la mine?
Am primit raspuns la toate aceste intrebari si la multe altele in noaptea de sambata spre duminica, 17-18 noimebrie cand am participat la Nocturna bibliotecilor.
Organizatorii au venit cu actiuni variate care au atras multi vizitatori.
- lansari de carte
vanzare de carte

- expozitie Cella Serghi


Cella Serghi - Panza de paianjen

- expozitie Dobrogea


- ateliere de quilling pentru copii la sala de imprumut tineret
atelier quilling

- mini atelier de carti tridimensionale pentru copii
carti tridimensionale


- tur in depozitele de carti si colectiile speciale ale bibliotecii
Am aflat ca acele coduri sunt date dupa dimensiunea cartii (de la I la IV), indiferent de ordinea alfabetica sau categorie. A doua componenta a codului era acordata in functie de data de intrare in patrimoniul bibliotecii, apoi venea o litera care indica prima litera din numele autorului.


Aici mi-a placut prezentarea colectiei speciale , care include peste 2000 de volume, iar colectia de patrimoniu aproximativ 200 de volume (iar colectia completa a bibliotecii cuprinde aproximativ 675 000 de carti).
 Dintre cele mai notabile ar fi: prima editie a operei lui Ovidiu, in 3 volume, publicate la Frankfurt in 1601, "Noul Testament de la Balgrad" (Alba Iulia, 1648), incunabulul "Liber chronicarum" Hartmann Schedel Nurnberg 1493 - acesta fiind si cea mai veche carte din colectiile Bibliotecii Constanta.Incunabul este cartea tiparita in primii ani dupa aparitia tiparului, dar pana in 1500.



In colectia de patrimoniu mai exista si carti cu autori celebri, sau cu o semnatura celebra care da valoare cartii. Exista singurul volum publicat antum al lui Eminescu " Poesee", carti apartinand familiei Sturdza sau Reginei Maria.


Sau cartile "liliput" acesta fiind si termenul stiintific folosit pentru miniaturile de carti, pefect functionale de altfel. Astfel am vazut un volum de Tora...si "Drepturile omului in Uniunea Europeana" , care este si singura carte cu acest titlu exact, astfel incat atunci cand veti cauta dupa ceste cuvinte cheie, acesta va fi singurul rezultat gasit si exact cartulia asta o veti primi...si cred ca o s-o comand si eu numai de drag candva :))
carti liliput...iar cea din stanga , coperta albastra este volum de "Poesii" - V.Alecsandri

Tora

In schimb la salile de imprumut cartile sunt asezate dupa categorii si in ordine alfabetica (sau neasezate, dupa cum a apostrofat-o o doamna pe bibliotecara: "nu vedeti ce dezastru-i aici: o carte rosie, o carte albastrra, o carte mica, una mare" !! )

Pe langa salile de lectura si aula mai exista doua sali dedicate: mediateca si biblionet.
biblionet
mediateca


Tot in seara respectiva ofereau si incheierea gratuita a abonamentului. Am ales sa nu il fac in acea seara, 10 lei e o suma infima si oricum bugetul lor e chinuit tare.Si cu ocazia asta o sa fac si o ordine prin cartile din casa si sa le donez bibliotecii.

Acesta este situl oficial al bibliotecii iar aici puteti afla detalii despre organizarea bibliotecii din Constanta si colectiile speciale de patrimoniu.
Eu ma bucur ca am fost acolo si mi-am satisfacut unele curiozitati si pe viitor o sa incerc sa anunt astfel de evenimente din timp.
Din pacate pozele nu sunt cele mai reprezentative fiind facute cu telefonul (sa-mi fie rusine ca am plecat fara camera foto) si inca o data din pacate, nu stiu de ce nu le aseaza frumos, fiindca eu le-am intors in calculator.
Mai multe poze, in pozitia normala de privit gasiti in albumul Facebook Hai Hui Stangaci.

6 comentarii:

  1. Ca cineva care a lucrat multi ani intr-o biblioteca, m-am bucurat de aceasta prezentare. Dar pozele alea sunt "neintoarse" ca sa ne convingem ca au fost publicate de doua maini stangi?:)

    RăspundețiȘtergere
  2. :))) ceva de genul, ele fusesera indreptate la mine in calculator, sa incerc sa le dau rotire si de pe blog...multumesc de atentionare :D

    RăspundețiȘtergere
  3. este prima data cand aud de o nocturna a bibliotecilor, stia de cea a muzeelor sau a salilor de expozitie. Nu pot sa zic decat ca genul asta de initiativa ma face sa cred ca lectura nu moare si cartea bate timpul ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-am participat la nocturna bibiotecilor dar am fost mai norocoasa ca tine in sensul ca ,din aceeasi fascinatie si dragoste pentru carti,am facut specializarea Bibioteconomie.deci sunt bibiotecar cu diploma (si...atat,ca traim in Romania,dar asta e alta poveste) iar practica am facut-o in Bibioteca Judeteana din Targoviste,si anul asta mi-am facut din nou permis pentru ca cel din studentie a expirat demult si era sub alt nume
      (de fata).Editie liliput am vazut si "Luceafarul" lui Eminescu la fosta mea diriginta de la liceu care e si profesoara de romana si are casa(un micut apartament,nu-ti imagina altceva) plina de carti.
      In ce priveste pozitia pozele,ramane un mister si pentru mine ca am patit-o si eu pe blog fara sa fie ele intoarse in pc.
      ps am sters mesajul si l-am copiat la loc,pentru ca avea cateva greseli de ortografie si n-am fost atenta(m-a bruiat piticul meu).

      Ștergere
    2. chiar ma miram de ce ma notifica pe telefon ca ai raspuns de 2 ori :)
      Frumoasa specializare, pacat ca nu te poti bucura de ea.

      Ștergere