vineri, 8 martie 2013

8 martie - ziua femeii nu mai e si ziua mamei


Mai nou cica ziua mamei ar fi in prima duminca a lunii mai, fiindca sarbatoarea asta de pe 8 martie este comunista ( de fapt socialista). O fi, dar e de 50 de ani asa la noi, cam greu sa ne schimbam acum. Cam cum ar fi sa-i spun eu mamei ca de acum nu-i mai dau flori de 8 martie? :)) 
Se pare ca e votat in Senat din 2009 ca prima duminica din mai sa fie Ziua Mamei, iar a doua duminica sa fie Ziua Tatalui. Ma intreb cati stiu de ea? :))
Adevarul e ca si mie imi cam dadea cu virgula in copilarie : mai intai dadeam flori si martisoare de 1 martie, aia era de vestitori ai primaverii, apoi dadeam si de 8 martie, aia era ziua mamei (tinem cu totii minte poeziile) si atunci de ce dadeam si la mamele altora? Fiindca e si ziua femeii. Informatie multa de digerat :)  Pe de alta parte nu toate femeile sunt mame si atunci unele ar ramane nesarbatorite, ceea ce ar fi o discriminare si poate chiar o jignire, fiindca femeia nu este egal cu mama si atat.

Stiti de unde s-a ales ziua de 8 martie ca fiind ziua femeii? Mi-am facut si eu temele pe sfantul Goagle:
Ziua de 8 Martie a fost propusa in 1910, de Clara Zetkin (1857-1933) din Saxonia, ca zi dedicata femeii, care sa fie sarbatorita la nivel international, la asa-numita Conferinta a Femeilor Socialiste de la Copenhaga. A fost aleasa aceasta zi pentru ca in 1857 la New York avusese loc o lupta de protest a tesatoarelor care cereau schimbarea conditiilor inumane de munca si marirea salariilor
Prima sarbatorire a femeii la 8 martie a avut loc in anul urmator. Este mai degraba ziua femeii militante si in multe tari in aceasta zi de fapt au loc proteste in care femeile militeaza pentru diverse drepturi. Si istoria "sangeroasa" continua:
-  8 Martie 1908, 15 mii de femei au marsaluit la New York, cerand sa le fie micsorata ziua de munca, salarii mai bune, dreptul la vot si incetarea exploatarii copiilor pentru munca. Sloganul lor era: “Paine si Trandafiri”, painea simbolizand securitatea economica iar trandafirii, o imbunatatire a calitatii vietii lor.
Aceasta revolta pentru drepturi a femeilor a fost curand asimilata de catre Miscarea socialista. In luna mai a aceluiasi an Partidul Socialist din America a stabilit ca ultima duminica a lunii februarie sa devina Ziua Nationala a Femeii. 
- In data de 19 martie 1911, Ziua Internationala a Femeii a fost sarbatorita pentru prima data in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia. In acea zi, peste un milion de barbati si femei au iesit in strada pentru o serie de revendicari.
Un alt moment istoric pentru lupta femeilor si pentru insemnatatea zilei de 8 Martie, este tragedia de la fabrica Triangle Shirtwaist – New York, din 25 martie 1911, cand intr-un incendiu cauzat de nerespectarea sigurantei angajatilor, au murit peste 140 de oameni, majoritatea femei. Tragedia a scos in strada peste 100.000 de protestatari, femei si barbati.
 -  1913-1914 - Ziua Internationala a Femeii devenise si un mecanism de protest impotriva Primului Razboi Mondial. Femeile ruse au sarbatorit prima lor zi internationala a femeilor in ultima duminica a lui februarie. In toata Europa, un an mai tarziu, femeile au marsaluit pentru pace si pentru a-si sustine cauzele.
- Patru ani mai tarziu, in anul 1917, dupa ce doua milioane de soldati rusi pierisera pe front, mamele, sotiile si fiicele lor au iesit in strada in ultima duminica a lui februarie pentru a protesta impotriva razboiului. “Paine si pace” era sloganul lor.
- 1975 a fost declarat "Anul International al Femeii" de Organizatia Natiunilor Unite (ONU). Începand cu acest an, Ziua Internationala a Femeilor a fost adoptata de multe dintre guvernele tarilor care pana atunci nici nu aflasera de existenta
- In anul 1977, Organizatia Natunilor Unite si-a asumat responsabilitatea pentru adoptarea unei zile internationale a femeii. In acel an, Adunarea Generala ONU a adoptat Rezolutia 32/142, invitand fiecare tara sa proclame orice zi a anului, in acord cu obiceiurile si traditiile sale, ca “Zi a Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeii si Pace Internationala”. Nu a fost mentionata in mod specific data de 8 martie, insa multe tari au ales sa celebreze femeile in aceasta zi.
 Multe s-au intamplat de-a lungul timpului de Ziua Femeii, unul dintre lucrurile spectaculoase petrecandu-se în Iran, in 1982, cand femeile au recurs la unul dintre cele mai curajoase gesturi ale existentei lor: si-au dat la o parte, intreaga zi, valul care le acoperea fata.
In prezent, Ziua Femeii, popularizata mai mult ca "Ziua Mamei" in perioada comunista, este o sarbatoare oficiala în Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, China, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kirgizstan, Laos, Madagascar, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia. Pe de alta parte, este sarbatorita, fara a fi o sarbatoare oficiala, in tari precum Croatia, Serbia, Bulgaria, Romania si Letonia.
In Italia si Anglia, de exemplu, de 8 martie sunt organizate reuniuni – cu teme si polemici politice, cu accent pe afirmarea drepturilor femeilor, a sigurantei acestora la locul de munca, a sanatatii.




 Mother's Day in SUA
Julia Ward Howe, a propus in anul 1872, pentru prima oara in Statele Unite ale Americii, sarbatoarea dedicata mamei, o zi dedicata totodata si pacii. Mai tarziu, in anul 1907, s-a inceput o campanie condusa de Ana Jarvis pentru stabilirea zilei nationale a mamei.
Aceasta a reusit sa convinga Biserica din Virginia pentru a sarbatori ziua mamei in luna mai, moment in care se comemora doia ani de la moartea mamei sale.
Julia era foarte atasata de mama sa, iar dupa moartea acesteia, impreuna cu sora sa au incercat sa stabileasca o zi speciala numai pentru mame. Ziua mamei era dedicata nu numai mamicilor ci si copiilor, pentru a invata sa aprecieze dragostea pentru parinti deoarece unii deseori isi neglijeaza mama. Julia era convinsa ca o zi dedicata mamei va duce la cresterea respectului fata de parinti si va uni foarte mult familiile.
In urma campaniei conduse de Julia, prima zi a mamei a fost stabilita pe 10 mai 1908. Florile specifice acestei zile speciale au devenit garoafele, florile favorite ale fostei doamne Jarvis, mama Juliei. Acum, garoafele rosii reprezinta simbolul unei mame inca in viata, in timp ce o garoafa alba comemoreaza pierderea ei.
In anul 1910, a avut loc prima proclamatie a Zilei Mamei, citita de guvernatorul statului Virginia. Apoi, aceasta zi a fost sarbatorita si de Oklahoma, in acelasi an, iar din acel moment, Ziua Mamei a fost celebrata in toate statele.
In anul 1914, Ziua Mamei a fost proclamata ca fiind zi de sarbatoare nationala in a doua duminica din luna mai. In ziua de azi multe taru sarbatoresc ziua mamai in perioade diferite, insa Danemarca,Finlanda, Italia, Australia si Belgia aniverseaza Ziua Mamei in aceeasi zi cu cea a Statelor Unite.

Adevarul e ca  eu m-am nascut cu ziua asta intiparita, colegi mai in varsta decat mine aduc flori in aceasta zi, hai sa ne bucuram de ea, indiferent care ii sunt originile. Asa cum si de Valentine putem sa ne bucuram, chiar daca e importata si pur comerciala (macar gasesti diverse oferte ;) )
Si parca mai bine le lasam grupate asa una langa alta, sa fie mai usor si pentru barbati: Valentine, Dragobete, 1 martie si 8 martie si apoi raman pe cont propriu pentru aniversarea casatoriei, ziua de nastere a sotiei sau de nume , unde e cazul :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu