miercuri, 27 martie 2013

Ziua Greciei la Constanta - flash mob / street dance

Acum cateva zile primesc un mail de la Catherine's crossroad ( si Facebook) in care ma anunta de un eveniment in Constanta in week-endul care a trecut.
Anuntul era clar si totusi nu dezvaluia mare lucru, ceea ce m-a facut curioasa:
Asociatia Litoral-Delta Dunarii (site si Facebook) si Comunitatea Elena Elpis (site si Facebook) din Constanta va invita duminica, 24 martie, ora 13.00 - in zona City Mall Constanta - Bulevardul Alexandru Lapusneanu pentru a fi prezenti la un EVENIMENT SURPRIZA, organizat in PREMIERA in Romania. 
Va informam ca circulatia va fi blocata pe Bulevardul Lapusneanu, pentru acest eveniment  pentru 30-45 de minute.
 Va sugeram sa aveti camerele video pregatite pentru a surprinde momente unice, ce vor antrena publicul prezent la acest show,  dedicat tuturor celor care iubesc traditiile, muzica si  spiritul grec .
Am aflat ca evenimentul este dedicat zilei Greciei care pe 25 martie sarbatorea 191 de la iesirea de sub Imperiul Otoman ( a inceput la 1821 si s-a incheiat la 1829 iar la 25 martie 1924 a fost proclamata republica). Istoria zilei de 25 martie o gasiti aici - articol.
 Orgaizatorii au decis sa aduca Grecia alaturi de constanteni printr-un maaare dans organizat in strada , pe un bulevard larg, care a avut un tronson inchis  circulatiei pentru jumatate de ora.
Din fericire vremea a tinut cu noi , desi a  fost rece (-1 grad) nu a batut vantul si nici nu venea nimic de sus. Lumea deja stia de eveniment si erau in numar marisor in asteptare, fiindca nu a inceput la ora 13 ci undeva dupa sfertul academic (dar am citit ca la greci este normal sa vii asa ;) )
Mi-a placut ca toti cei care au intrat in dans stiau pasii si chiar a aratat frumos sincronul. Si mi-a palcut ca erau si copii care stiau si ei pasii de dans.












Binenteles ca nu putea lipsi traditia spartului farfuriilor.  








Si am aflat si o mica istorie a acestei traditii: grecii, oameni petrecareti, obisnuiau sa arunce cu cutite la picioarele dansatoarelor, in semn de barbatie. De obicei fetele ieseau ranite din aceasta manifestare a testosteronului  astfel ca in timp cutitele au fost inlocuite cu farfurii, obiceiul pastrandu-si spectaculozitatea fara sa mai fie periculos.
De asemenea, exista superstitia ca cioburile aduc noroc, sau alunga relele. Desi la chinezi este invers: farfuria sparta aduce ghinion. Si mai exista si exceptia oglinzii sparte care aduce 7 ani de ghinion, desi asta are niste explicatii simple in spate: acum mii de ani,oamenii isi puteau vedea reflectia in apa si au considerat ca aceasta le capteaza intr-un fel sau altul o parte a sufletului. Acest lucru a fost atat de adanc intiparit in mintea multora incat s-a creat aceasta superstitie ca daca spargi o oglinda iti moare o parte a sufletului. Pe de alta parte, s-a impamantenit si ideea de 7 ani de ghinion deoarece sclavii care spargeau oglinzi erau blestemati la 7 ani de munca mult mai grea pentru a acoperi prejudiciul, asta daca nu erau omorati intre timp, deoarece oglinzile se gaseau greu si costau foarte mult.

Ca o mica referire (si singura de altfel) la evenimentele recente din Covasna ...stiti cate comunitati sunt in Constanta? Va zic eu, in ordine alfabetica: armeana, albaneza, aromana, bulgara, evreiasca, germana, italiana, lipoveana, maghiara, poloneza, tatara, turca, rusa...iar aici aveti adresele comunitatilor si a consulatelor.
 Nu o sa zic decat atat: nu a fost nicio banderola de nicio culoare , ba nici macar steaguri, am vazut doar vreo 2 stegulete la copii si florile aruncate in timpul dansului. Deci se poate, trebuie doar sa vrei.



Pe paginile online de stiri si pe youtube gasiti cateva filmulete, eu o sa va las cu albumul fotografiilor proprii - album Facebook Flashmob Constanta .

Ca o mica nota de incheiere - aceiasi organizatori - Asociatia Litoral - Delta Dunarii - sunt resposabili si de Festivalul antic Tomis din vara despre care am scris. Salut astfel de initiative si ma astept la cat mai multe. Eu voi fi acolo ;)

vineri, 22 martie 2013

Arctic Sunrise la Constanta

Am norocul sa stau intr-un oras marisor si cu iesire la mare, astfel incat nu ducem lipsa de evenimente deosebite din cand in cand.
Un astfel de eveniment a fost sosirea in portul Constanta a unei nave apartinand Greenpeace si care se afla in turneu european pentru a sprijini pescarii de coasta, deoarece acesta este un pescuit sustenabil fata de cel industrial.

Au fost 2 zile de vizite pentru public (19-20 martie), nava a fost in dana 1 pasageri in incinta portului; nu foarte usor de ajuns , destul de aproape de un alt obiectiv drag de care v-am vorbit Muzeul Portului Constanta. Am fugit de la munca pentru o jumatate de ora fiindca imi doream sa vad pe viu vaporul, fara sa stiu ca voi avea si o prezentare a vaporului si a  actiunilor Greenpeace oferita de voluntari (ala a fost un bonus binevenit).
D-na Doina, ghida noastra

Citez din  comunicatul Evenimentului Greenpeace pe Facebook : "Greenpeace derulează o campanie la nivel european, pentru reformarea Politicii Comune de Pescuit, încurajarea pescuitului sustenabil și, implicit, a pescarilor de coastă. Mesajul campaniei va fi promovat cu ajutorul vasului Greenpeace, Arctic Sunrise, care, în perioada 19 martie – 6 iulie 2013 va realiza un tur european de promovare a campaniei și de conștientizare la nivel public. Vasul Arctic Sunrise va acosta 18 porturi europene, din următoarele nouă țări: România, Bulgaria, Grecia, Croația, Slovenia, Italia, Spania, Franța și Marea Britanie." 
Detaliile acestei actiuni le puteti chiar din articolul de pe situl lor - Greenpeace - turneu Arctic Sunrise - si apoi puteti vedea ce alte actiuni mai sustin ei, cum poti deveni voluntar, cum poti dona, etc.

Cateva informatii despre nava care noua ne-au fost prezentate verbal in timpul turului si eu le copiez din Articol Greenpeace : "Arctic Sunrise este un spărgător de gheață, care inițial a fost folosit la vânarea focilor. Cândva, Greenpeace a avut chiar o confruntare cu nava, pe când aceasta livra echipamente pentru construirea unui aeroport într-un habitat al pinguinilor din Antarctica. Greenpeace a achiziționat-o în 1995, acum folosind-o în expediții polare, dar și în Congo și bazinul Amazonului. A fost construit în Norvegia, în 1975, are o lungime de 49,62 m și o lățime de 11,5 m, putând avea un echipaj de 37 de persoane."
La momentul la care am fost noi pe nava echipajul avea 18 persoane de diferite nationalitati , comandantul era argentinian de origine italian, exact ca si noul Papa ;)
Am mai aflat ca pentru a achizitiona nava au apelat la firma paravan fiindca cel mai probabil proprietarul nu ar fi fost incantat sa o vanda exact celor care ii contestasera activitatea. Ne-a fost prezentat vaporul, interior si exterior, cabina de comanda, capsulele de salvare, cala si zona comuna, inclusiv o cabina (miiiica, miiiica).

Pe langa aceasta nava, Greenpeace mai are alte 2 nave, cea mai cunoscuta fiind Rainbow  Warrior. Numele de Rainbow se regaseste cu un motiv, logo-ul arborat de ei fiind de asemenea un curcubeu. Mai multe detalii despre navele Greenpeace le puteti gasi la ei pe site la povestea semnelor de carte. Acum imi pare tare rau ca nu mi-am luat semne de carte de la ei , cel mai probabil imi voi achizitiona on-line sau de la sediul din Bucuresti.
cabina aceea neagra din varf se cheama "cuib de cioara" si era folosita in zonele de iceberguri, vaporul putand fi comandat direct de acolo



capsule de salvare

tehnologii mai noi si mai vechi


zona comuna din cala

cabina de 2 persoane -miiiica
actiuni de intretinere

Pe chei a fost o mica expozitie foto iar la final am putut semna o barcuta in semn de sustinere, barcute care vor fi lansate la finalul turneului. 





Pentru cei care doresc sa semneze barcute on-line o pot face aici - Barcuta de hartie on-line si tot aici pot vedea unde se afla la momentul respectiv (spre exemplu cand scriu eu acum este la Varna).

Albumul  foto Greenpeace - foto Arctic Sunrise il aveti in link si separat am facut si eu un album pe Hai Hui Stangaci Facebook.

joi, 21 martie 2013

O plimbare spre Capidava

Nu a fost neaparat "la" Capidava fiindca ne-a placut drumul in sine, desi uneori domnul sofer a cam injurat in barba.
Ca drum de urmat: Cernavoda (anticul Axiopolis) - Harsova (anticul Carsium) si este cam la jumatatea dumului, trecand prin Seimeni - Dunarea. Eu am ajuns prima data cu ocazia sarbatorii de Dragobete organizata de cei de la Danais, eveniment detaliat in articol separat.
Cetatea este in localitatea Dunarea, la drumul principal, chiar pe malul Dunarii. Imi doream de mult sa ajung sa o vizitez, si doar ce fusesem pe acolo datorita unui eveniment de Dragobete organizat de cei de la Danais - Articol Dragobete la Capidava cu Danais , dar atunci am fost preocupati sa vanam manrtisoare, sa bem vin fiert si asa s-a impus o alta vizita special pentru drum si pentru cetate.
Drumul in sine este pitoresc , peisajul va va face sa incetiniti sau chiar sa opriti cum am facut si noi pentru o plimbare pe malul Dunarii. Data viitoare vreau sa fac opriri ca sa fotografiez casele si cartierul de iesire din Cernavoda, un adevarat favella dupa spusele unora.

Tocilara din mine vine acum cu o mica istorie a locatiei: 
- toponim getic care s-ar traduce "asezarea de la cotitura"
-  a fost ridicata la inceputul secolului II in timpul imparatului Traian
- cuprindea instalatie portuara, cheu la apa, bai termale, magazii si anexe, cimitir tumular cu morminte de incineratie si cimitir plan

Si la final va las cu un set de fotografii , iar intregul album poate fi vazut pe pagina de Facebook Hai hui Stangaci.