miercuri, 27 martie 2013

Ziua Greciei la Constanta - flash mob / street dance

Acum cateva zile primesc un mail de la Catherine's crossroad ( si Facebook) in care ma anunta de un eveniment in Constanta in week-endul care a trecut.
Anuntul era clar si totusi nu dezvaluia mare lucru, ceea ce m-a facut curioasa:
Asociatia Litoral-Delta Dunarii (site si Facebook) si Comunitatea Elena Elpis (site si Facebook) din Constanta va invita duminica, 24 martie, ora 13.00 - in zona City Mall Constanta - Bulevardul Alexandru Lapusneanu pentru a fi prezenti la un EVENIMENT SURPRIZA, organizat in PREMIERA in Romania. 
Va informam ca circulatia va fi blocata pe Bulevardul Lapusneanu, pentru acest eveniment  pentru 30-45 de minute.
 Va sugeram sa aveti camerele video pregatite pentru a surprinde momente unice, ce vor antrena publicul prezent la acest show,  dedicat tuturor celor care iubesc traditiile, muzica si  spiritul grec .
Am aflat ca evenimentul este dedicat zilei Greciei care pe 25 martie sarbatorea 191 de la iesirea de sub Imperiul Otoman ( a inceput la 1821 si s-a incheiat la 1829 iar la 25 martie 1924 a fost proclamata republica). Istoria zilei de 25 martie o gasiti aici - articol.
 Orgaizatorii au decis sa aduca Grecia alaturi de constanteni printr-un maaare dans organizat in strada , pe un bulevard larg, care a avut un tronson inchis  circulatiei pentru jumatate de ora.
Din fericire vremea a tinut cu noi , desi a  fost rece (-1 grad) nu a batut vantul si nici nu venea nimic de sus. Lumea deja stia de eveniment si erau in numar marisor in asteptare, fiindca nu a inceput la ora 13 ci undeva dupa sfertul academic (dar am citit ca la greci este normal sa vii asa ;) )
Mi-a placut ca toti cei care au intrat in dans stiau pasii si chiar a aratat frumos sincronul. Si mi-a palcut ca erau si copii care stiau si ei pasii de dans.












Binenteles ca nu putea lipsi traditia spartului farfuriilor.  








Si am aflat si o mica istorie a acestei traditii: grecii, oameni petrecareti, obisnuiau sa arunce cu cutite la picioarele dansatoarelor, in semn de barbatie. De obicei fetele ieseau ranite din aceasta manifestare a testosteronului  astfel ca in timp cutitele au fost inlocuite cu farfurii, obiceiul pastrandu-si spectaculozitatea fara sa mai fie periculos.
De asemenea, exista superstitia ca cioburile aduc noroc, sau alunga relele. Desi la chinezi este invers: farfuria sparta aduce ghinion. Si mai exista si exceptia oglinzii sparte care aduce 7 ani de ghinion, desi asta are niste explicatii simple in spate: acum mii de ani,oamenii isi puteau vedea reflectia in apa si au considerat ca aceasta le capteaza intr-un fel sau altul o parte a sufletului. Acest lucru a fost atat de adanc intiparit in mintea multora incat s-a creat aceasta superstitie ca daca spargi o oglinda iti moare o parte a sufletului. Pe de alta parte, s-a impamantenit si ideea de 7 ani de ghinion deoarece sclavii care spargeau oglinzi erau blestemati la 7 ani de munca mult mai grea pentru a acoperi prejudiciul, asta daca nu erau omorati intre timp, deoarece oglinzile se gaseau greu si costau foarte mult.

Ca o mica referire (si singura de altfel) la evenimentele recente din Covasna ...stiti cate comunitati sunt in Constanta? Va zic eu, in ordine alfabetica: armeana, albaneza, aromana, bulgara, evreiasca, germana, italiana, lipoveana, maghiara, poloneza, tatara, turca, rusa...iar aici aveti adresele comunitatilor si a consulatelor.
 Nu o sa zic decat atat: nu a fost nicio banderola de nicio culoare , ba nici macar steaguri, am vazut doar vreo 2 stegulete la copii si florile aruncate in timpul dansului. Deci se poate, trebuie doar sa vrei.



Pe paginile online de stiri si pe youtube gasiti cateva filmulete, eu o sa va las cu albumul fotografiilor proprii - album Facebook Flashmob Constanta .

Ca o mica nota de incheiere - aceiasi organizatori - Asociatia Litoral - Delta Dunarii - sunt resposabili si de Festivalul antic Tomis din vara despre care am scris. Salut astfel de initiative si ma astept la cat mai multe. Eu voi fi acolo ;)

2 comentarii:

  1. Ce atmosferă frumoasă ai surprins, Diana!
    E vreo tradiţie şi cu garoafele aruncate sau a fost întâmplător?
    Pozele sunt super!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred ca au vreo semnificatie, dar dadeau bine. Chiar a fost atmosfera frumoasa, ma bucur ca se vede :)

    RăspundețiȘtergere