marți, 18 august 2015

Un fel de aniversare

Se pare ca luna august si vara in general sunt de bun august pentru mine.
In august 2012 incepeam acest blog, dupa cateva guest posturi pe alte bloguri.
In iunie 2013 dadea drumul proiectului Constanta Free Tour, nestiind sigur ce si cum voi face asta pe termen lung. Dar cum mie imi place sa sar in gol (mai am parasutismul de bifat) am zis ca va fi o incercare timp de un an sau doi si vedem ce iese.
Uite ca iese frumos si creste frumos proiectul meu si sunt foarte mandra de mine si de ce las in urma.
Acum un an tot in august multumeam catorva persoane. Anul acesta lista ar trebui cel putin dublata si multumesc inca o data tuturor celor care ma incurajati prin mesaje, aprecieri (inclusiv pe tripadvisor) si articole sau postari.
La inceputul lunii august am avut o saptamana plina de aparitii, un fel de 3 in 1 ii pot spune, fiindca am aparut:
- blog - Acasa La Zak
- radio - CityPodcast All Inclusive cu Adrian Boioglu
- TV - In Obiectiv, emisiune locala Antena 1 

Inchei cu acelasi mesaj de fiecare data :)


vineri, 14 august 2015

Happy Moves Happy People

Sunt o sustinatoare a miscarii de orice fel si incurajez pe toata lumea sa fie activa. Nu conteaza ce tip de sport va place sa faceti doar incercati sa il faceti in mod constant.
Sportul este placut si poate fi si amuzant asa cum vor sa ne arate cei de la Coca Cola care ajung cu actiunea Happy Moves si la Mamaia.
Astfel incat pe 15 si 16 august ne putem distra dupa cum urmeaza:
"Happy Moves este cel mai nou concept Coca-Cola România, un program amplu, care combină în mod ingenios activitatea fizică și distracția, susținând un stil de viață activ.
Încă de la începutul lunii, de vineri până duminică, Anchor Beach din Mamaia a devenit gazda unei arene cu probe sportive amuzante precum „Kung FuN”, „Jump & Stick” sau  „Human Foosball”. În plus,  cele mai populare sporturi au fost transformate pentru și mai multă distracție. Pâna acum, peste 1200 de persoane s-au alăturat sportului pe plajă, iar următoarele două săptămâni vin cu și mai multe surprize.
Sâmbătă, 15 august, începând cu ora 21:30, vă așteaptă un super concert CRBL, urmat de Happy Lights Gym – o sesiune de aerobic în care valuri de pudră colorată fluorescentă vor fi aruncate peste audiență, pentru un plus de fericire.
Tot sâmbătă, dar pe 22 august, începând cu ora 17:00, Shurubel vă invită la cea mai activă petrecere, in valuri de spumă, ce va ține până la ora 19:00.
Mai mult, în weekend-ul 15-16 august, participanții la Happy Moves se pot înscrie la tombola cu premii, unde pot câștiga un smartwatch, o brățară de monitorizare a mișcării, un long board sau o cameră foto GoPro.
Happy Moves este deja la cea de-a treia ediție, prima fiind organizată în București, în weekend-ul 27-28 iunie, iar cea de-a doua la Cluj, în weekend-ul 4-5 iulie. O activare specială Happy Moves a avut loc și la festivalul de muzică UNTOLD. Până acum, programul a atras peste 30.000 de persoane dornice să experimenteze sportul într-un mod cu totul inedit."


Eu voi fi acolo in prima parte a zilei de sambata 15 august si voi participa la o partida de volei la dublu cu patura. Cum e asta? Habar nu am, dar suna a sursa de multe hlizeli asa ca sunt pregatita. 

P.S. Anchor Beach este in zona centrala a Mamaiei, in apropiere de pasarela. 
Ii gasiti gata de distractie de vineri pana duminica si weekendul acesta si urmatorul (22-23 august).


joi, 13 august 2015

Normal Taxi vs Overcharged Taxi in Constanta

RO: Am facut o nefacuta: am reusit sa iau un taxi cu suprataxa si sa platesc dublu cursa. Dar sa zicem ca am platit pentru informatia de mai jos care sper sa va fie voua utila pe viitor.
Cum deosebesti un taxi obisnuit de un taxi cu suprataxa? Aici la refer la taxi-urile din Constanta.
Pai de fapt este destul de simplu. Desi toate sunt galbene, toate au si o firma montata sus si unele chiar si pe usa, inclusiv placuta cu numarul de licenta, diferenta este la afisajul tarifului.
Taxiurile din Constanta au tarifele afisate pe una din usi si aici este diferenta: 
Taxiurile originale au tarifele afisate cu verde sau cu negru si sunt 1.39 Ron/km. Taxiurile cu suprapret au tarifele afisate cu rosu si sunt 3.50 Ron/km.
Asa ca fiti un pic mai vigilenti decat mine :)
Update de informatii primite in comentarii:
"Sunt 3 tarife la taxiuri stabilite de primarie. Tariful negru cel mai mic, cel verde mediu si cel rosu cel mai scump. Licentele sunt date de primarie doar catre companii. Taxiurile pirat nu au stema de la primarie si nici firma afisata.
Un taxi legal indiferent ca are preturile in rosu, verde sau negru trebuie sa aiba pe usa sigla de la primarie, banda aia alb negru, sa aiba tarifele pe portiera, sa fei galbene si sa aiba pe capota aia cu taxi. Plus inauntru sa fie afisat la loc vizibil ID-ul , licenta aia a taximetristului cu poza cu tot." 

EN: This is a good post especially for tourists. How to spot an original taxi to an extracharging taxi in Constanta.
They are all yellow, they will all have a company name on top or on the doors and they will all have a license plate number. These are the basics.
But the fine line stays in the tariffs: the original taxi will have the tariffs written in black or green colour and the charge is 1.39 Ron/km. The extracharging taxi will have the tariffs written in red colour and it will be 3.50 Ron/km.
So now you know. Be careful! :)
Update received through comments:
"There are 3 tarrifs established by the City Hall. The black one is the cheapest (1.39), the green one is medium (1.79) and the red one is the most expensive.
These are for the official licensed taxis. 
THe licensed taxis (no matter the prices displayed) will have on the doors the City Hall banner, those dots in black and white next to the windows, prices on the door, and Taxi sign on the car. Inside you should also see in a visible place the drivers ID with photo.
Fake taxis will not display most of those official details, the prices will be smaller, no drivers ID inside, no City Hall logo."



marți, 11 august 2015

Cum imi pregatesc eu vacantele

Nu sunt nici prima si nici ultima care va scrie despre acest subiect. Dar sunt intrebata periodic despre asta, mi se cer sfaturi sau pur si simplu se minuneaza lumea cum de le gasesc.
Exista si agentiile de turism care ofera direct pachete si sunt bune si ele, am profitat si de astfel de oferte fiindca s-au aranajt perfect pe zilele noastre libere si pe ce ne doreama sa vizitam.
Nu pot zice ca ma gasesc ele pe mine, nu e nicio pleasca picata din cer, fiindca de fapt tot acest noroc sau talent, cum vreti sa-i spuneti, inseamna multa munca in spate. Dar e adevarat si faptul ca eu sunt un mic chinez batran si imi  place sa buchisesc la ele :)
Da, sunt oferte si sunt multe, dar unele sunt oferte doar cu numele si cele care chiar sunt bune necesita atentie, timp si perseverenta. Si un card pregatit la momentul potrivit ;)


Sa le luam pe rand:

Zboruri
Avand blog de calatorii sunt si abonata la diverse alte pagini de interes. Astfel ca aflu in timp util daca o companie aeriana are o oferta de nerefuzat. 
Dar, ca sa gasesc cea mai buna oferta imi incep cautarile la prima ora dimineata cand am aflat si fac plata cu cardul de credit abia pe seara dupa ce am frunzarit si analizat orice optiune.
De fiecare data, imi incep cautarile in paralel si pe vola.ro. Exista si alte site-uri care sa-ti adune toate zborurile, eu ma impac cel mai bine cu vola, unde imi place foarte mult calendarul care iti arata zborurile cele mai bune pe mai multe luni si preturile pentru mai multe companii.

Abia dupa cautari temeinice de combinatii si perioade pe vola ma intorc pe compania aeriana care are ofertele si verific cat de buna este de fapt oferta.

De obicei, este o oferta valabila doar o zi, cum a fost la Wizz, in care am gasit 2 bilete la pret de unul. Si asa vom ajunge in septembrie Bruges cu un pret al biletelor de 90 de euro amandoi, dus-intors. Acolo am putut astepta pana seara si am luat  la acelasi pret cu cel gasit de dimineata.

Dar la oferta Ryan de la inceputul lunii iulie a fost un pic altfel. Oferta era intinsa pe mai multe zile si incepea de la 19.85 euro, anul infiintarii companiei fiind 1985. Doar ca nu mai erau tarife fixe, preturile doar porneau de la 19.85 si se schimbau foarte repede, in sens crescator, evident.
Am facut si aici cautarile pe vola, am gasit care erau perioadele cu cel mai bun pret si de la 19.85 cat gasisem initial, in 2 ore  pretul crescuse la 20.15, asa ca pe la pranz deja bagam datele cardului de credit. Iar acum suntem gata sa zburam catre Bologna in noiembrie cu 80 euro amandoi, dus intors.

Ce mai trebuie avut in vedere la zborurile low cost: iti vor lua bani in plus pentru orice: rezervare de loc, diferenta la bagaj, cei de la Wizz au gratuit bagaj de mana mic (42x32x25cm) fata de restul care il au in limita 55x45x25cm.
Si neaparat printati inainte boardingul pass, fiindca altfel veti plati cat nu face pentru acea foaie printata. Noi era sa o patim in Venetia / Treviso, la plecare de aici a fost suficient sa verifice din telefon, acolo au vrut sa ne taxeze 35 euro per pagina. Si eram 3 fete in situatia asta. Ma rog, aici a fost ceva noroc fiindca am reusit sa trecem in ultima clipa dar fara sa mai platim nimic extra. Am fost cam ca in poza de mai jos, dar ce mai conteaza  :))





Transport local
Exista un risc de care auzisem / citisem si de care nu ma lovisem pana acum: atunci cand tot frunzaresti un site de rezervari si devii interesat de o anumita zona sau perioada poti avea supriza sa vezi cum iti creste pretul ca Fat-Frumos. De aceea exista sfatul de a face mai intai o verificare, apoi o curatare a istoricului de cautari din browser si abia apoi rezervarea efectiva.
Am patit-o si noi cand am vrut sa rezervam transferul shuttle de la aeroport direct in Bruges. In prima faza ne-a dat un pret total pentru amandoi de 35 euro, dar fiindca avea o neclaritate sotul meu a dat un click inapoi, care a insemnat sa reia efectiv procedura rezervarii cu surpriza unui pret total de 54 de euro. Aceeasi calatorie, aceleasi date, acelasi tronson orar. Mai intai ne-am umplut de draci, dar apoi am zis sa incercam si de pe alt IP unde am gasit acelasi pret de 35 euro si am si facut rezervarea. In cateva minute revenise si pe laptop pretul de 35 de euro, dar ma gandesc ca sunt probabil persoane care se vor panica si vor face repede rezervarea de frica de a nu mai creste pretul.

In rest, aici ma bazez de blogurile de calatorie, fiindca marea majoritate dau sfaturi practice din experienta proprie.
Si inca un sfat : pe bloguri cititi si comentariile, fiindca de multe ori si acolo veti gasi informatii foarte bune. Asa am aflat eu de transferul de la aeroport pentru Belgia. Initial luasem in calcul ca de la aeroport vom merge cu autobuz pana in oras si de acolo tren pana in Bruges, dar asta insemna ca ultima noapte sa fie la Bruxelles avand zborul foarte de dimineata. Acum trebuie doar sa ne trezim foarte de dimineata ca sa ne transfere masina direct. Dar am scutit niste timpi de tranzit si niste bani in plus: transfer  + o noapte de cazare in alta parte (ceea ce mi-a adus si un mic discount pentru un numar mai mare de nopti rezervate in acelasi loc).

Cazare
Aici conteaza mult ce isi doreste fiecare de la calatorie si care le sunt prioritatile. De fapt, asta este valabil in tot ceea ce facem. Prioritatea mea s-ar putea sa fie complet lipsita de importanta pentru altcineva. 
Pentru mine conteaza sa stau destul de aproape de centrul orasului pe care vreau sa-l vizitez in principal, nu-mi place ideea de a face naveta zilnic in vacanta, vreau sa ies pe strada si sa si pornesc explorarea. Da obicei aleg o cazare aflata la maxim 2-3 km de centru si de acolo sa decid in ce directie apuc. Mai trebuie luat in calcul ca depinzi de transportul public care nu tot timpul va fi punctual asa ca nu as vrea sa ma trezesc seara la niste kilometri distanta de cazare, fiindca prefer ca seara sa ma plimb de placere cat mai mult, nu cu grija de a pierde ultimul autobuz / tren. Alte prioritati pentru mine: mic dejun, camera si baie privata, plus pat matrimonial cand merg cu sotul. 

Cautarile mele incep cu blogurile de travel pe care imi fac de fapt cautarile initiale pentru lista generala de obiective. Si daca au si o recomandare de cazare cu siguranta intra in lista scurta si pentru mine. Apoi urmeaza Booking si Tripadvisor. La fel ca si la zboruri, si pentru cazari mai exista si alte motoare de cautare si comparare preturi, eu cu astea 2 m-am obisnuit. Mai intru si pe amfostacolo.ro fiindca uneori gasesc si acolo informatii utile. Doar ca volumul de informatii acolo este foarte mare si uneori multa maculatura si trebuie cernut, ceea ce necesita timp.
Iar pentru decizia finala, ma ajuta recenziile primelor doua site-uri de mai sus, unde si acolo trebuie facuta o triere ca sa vezi care din recenzii sunt obiective si care determinate de o suparare de moment. Sau daca problema reclamata de cineva este asa de importanta pentru mine (gen vederea de la camera, in conditiile in care ajung acolo seara si plec dimineata, sau dimensiunile camerei, din aceleasi motive).
Pe langa toate astea, intotdeauna intru si pe site-ul oficial al cazarii respective si le verific preturile de cazare, mi s-a intamplat uneori sa ies mai ieftin rezervand direct la ei, decat prin motoarele de rezervare (de exemplu, acum la Bruges).

Plan de bataie 
Cam asa arata banda de tab-ri de la mine de obicei cand incep cautarile de vacanta. Si asta e micuta, depasesc 20 de tab-uri, in general ajung sa blochez calculatorul :)

Eu nu zic sa faceti ca mine, pur si simplu asta mi-e stilul. Incep dand cautare "obiective X", "top 10 X", " de vizitat in X", etc. si apoi iau link cu link de obicei cam pana la pagina 5 din google. De acolo, de multe ori gasesc tot felul de recomandari si fiecare cu link pe care il deschid in tab separat si uite asa se umple bara de taburi. Apoi dau cautari si in engleza cu texte similare. 

Plus de asta, datorita faptul ca fac si eu Free Tour Constanta caut sa vad daca orasul in care merg ofera un astfel de free tour (aici lista Free Tours around the World). Si dupa ce am fost cu o bursa Erasmus si am invatat despre hartile Use-It acum le caut si pe acestea. Lucky me, toamna asta ma voi inspira de la ei pentru Bruges, Gent, Antwerp si Bologna

Si asa ajung sa am dosar in adevaratul sens cu lista de obiective, unde boldez ce este mai important pentru mine. De aceea, de obicei plec cam ca in foto de mai jos (aici era pregatirea vacantei toscane, care e si acum vacanta no 1 pentru mine si care mi-a iesit in proportie de 90% din planul original).


Cinema 4DX - 5 simturi utilizate

Asa promite noul cinema City care s-a deschis in Constanta la City Park Mall incepand cu vineri 31.07.
Exista deja un Cinema City la Maritimo dar acum Constanta are a doua sala 4DX din tara dupa Bucuresti.

Ceea ce demonstreaza ca apetitul pentru cinematograf a crescut.
Inainte de deschiderea pentru public am avut ocazia  sa testez noua sala 4DX si sa  particip la conferinta de presa. Cu baloane si cu GIF-uri amuzante la sedinta foto. (GIF 1 & GIF 2)



De ce recomand eu sa incercati noua sala? M-a dus cu gandul la avantajul cartilor, care iti lasa imaginatia sa zboare, iti  imaginai singur cum arata si cum se simt unele scene pe care le citeai. Cam pe ideea asta merge noua tehnologie care iti va activa si alte simturi pe langa vizual, fiindca vei avea parte de apa, vant, miscari ale scaunului care sa reproduca actiunea fimului.
La scenele de actiune se potriveste foarte bine o astfel de sala. Noua ni s-a facut o proba cu trailere din Misiune Imposibila si din Jurassic Park si e o senzatie diferita.
Noul Cinema City din City Park are in total 10 sali, din care 7 sali sunt 3D si una 4DX. asa ca acum trebuie atentie la selectia salii la care vreti sa mergeti fiindca daca pana acum era o singura optiune acum au aparut 3 (marcate cu rosu). Eu sunt fan al rezervarilor pe online dar se pot achizitiona si direct de la casierii.


Plus de asta, pe timpul verii pana in septembrie au si o promotie de care eu deja am beneficiat, astfel incat la o rezervare de bilete am primit taloane care mi-au oferit un bilet gratis la urmatoarea rezervare si apoi talonul completat merge la o tombola (o croaziera, 4 vacante in Grecia si 10 bilete de avion tur-retur pentru 2 persoane pe destinatii Blue Air. How cool is that? eu sunt optimista pana in septembrie)



Idee pentru Cinema City: Vara asta fiind atat de calduroasa, dupa ce ne racoream seara cu o baie in mare, de multe ori am ales sa mergem la racoarea unui mall si sa urmarim un film. Asa ca desi nu am auzit sa existe asa ceva pana acum, poate faceti voi pionierat, poate exista sansa  sa se faca si o forma de abonament, fiindca eu in mai putin de o luna deja am fost la 4 filme asa ca m-as fi folosit de o astfel de oferta (oferta de desene animate si SF a fost foarte generoasa perioada asta).

Si o a doua propunere locala, pe care am exprimentat-o in Bucuresti si acolo numai asa mergem la film de ceva timp: o sala VIP fiindca ofera o cu totul alta experienta din vizionarea unui film.

Din categoria "stiati ca":
- Cinema City este cel mai mare operator de cinematografe din Romania
- face parte din grupul CineWorld care este al doilea mare operator de cinematografe in Europa
- a treia sala 4DX va fi deschisa la inceputul lui 2016 la Timisoara
- Cinema City au deschis in 13 orase in Tomania si au un numar de 19 multiplexuri, 178 sali astfel ca acum este pe locul 2 la numarul de sali dupa UK si depasind Ungaria care are 176.
- cineworld este prezent in Europa in  9 tari cu 210 multiplexuri, 1943 sali, din care 24 IMAX si 11 4DX
- primul cinematograf a fost in Haifa Israel in 1930 si a intrat in Romania in 2007