Translate

marți, 9 aprilie 2013

Toscana - plan de bataie

Pe 22 aprilie urmeaza sa plec pentru cateva zile in Toscana si deja sunt pe final cu lista de obiective.
 Pentru ca au fost prieteni care ma intrebau cand o sa acopar tot ce am gasit eu pe net, mi-am dat seama ca ar fi o idee buna sa le pun si eu pe hartie si sa vad la intoarcere ce ne-a iesit, ce am schimbat la fata locului si de ce. Deci va mai urma la intoarcere si un articol de comparatii si concluzii ;) plus povestile nemuritoare despre fiecare locatie vizitata :)
asa-mi fac eu temele cand plec undeva
Sa o luam sistematic: noi avem cazarea la Montecatini Terme, deci toate distantele mi le voi calcula de la locul nostru de plecare; deplasarile vor fi cu mijloacele de transport local, tren sau bus, vedem la fata locului care e mai rentabil ca timp si bani.
Locatiile limitrofe si cateva din obiectivele pe care le vreau eu bifate ar fi asa:

Montecatini Alto
- distanta fata de cazarea noastra: e satul vechi al statiunii Montecatini Terme, deci e acolo
- motive: se urca cu funicularul (vechi de mai bine de 100 de ani), Grota Giusti (mai trebuie sa ma documentez despre ea)

Monsummano Terme
- distanta fata de cazarea noastra: 4 km
- motive: ciocolateria Slitti si poate facem si o lectie de ciocolaterie cum am facut eu la Heidi in vara aici experienta Heidi ;) Am citit ca pe langa ciocolaterie/cafenea foarte draguta de altfel au deschis si o mica fabrica si ofera astfel de lectii.
Update 12.04  - le-am trimis mail in ideea de a face o rezervare si mi-au raspuns ca momentan nu organizeaza astfel de ateliere, dar ne asteapta in vizita. Deci tocmai ce s-au mai eliberat niste ore de hoinareala, aici ne vom opri cel mai probabil la vizite de cafea cu un dulce alaturi (si niste dulce de luat acasa ;) )


Lucca
- distanta fata de cazarea noastra: 34 km
- motive: plimbarea pe ziduri, urcat in cele 2 turnuri, unul ca sa vad stejarii crescuti in varf de turn, celalalt ca sa pozez stejarii crescuti in turnul anterior; si mai sper si la o incursiune in oenologia toscana, sau macar lucchesiana 


Florenta 
- distanta fata de cazarea noastra: 51 km
- motive: cele 2 tururi gratuite care pornesc chiar de langa gara si mai vedem ce mai putem strecura; si aici am lista catorva ciocolaterii ;) Desi stiu ca vom vedea doar o mica parte, am decis sa ii dedicam doar o zi acum de pofta si o vom aprofunda intr-o alta vizita, in care sa facem un city break cum am facut cu Roma.

Pisa
- distanta fata de cazarea noastra: 55 km
- motive: multe, clasice si arhicunoscute deja, plus vreo 2-3 ciocolaterii (De Bondt in special). Dar o vom bifa in ziua de plecare, avem avionul dupa amiaza si ar trebui sa ne incadram.

Vinci
- distanta fata de cazarea noastra: 22 km
- motive: satul natal al lui Leonardo da Vinci, casa natala si muzeu proaspat deschis si interactiv. Plus Baptiseriu in care cica ar fi fost el botezat, ceva statuie ecvestra, piata etc.


Pescia
- distanta fata de cazarea noastra: 10 km
- motive: gradina cu peste 200 de sortimente de citrice, este la doar 2 km de parcul Pinocchio, piata de flori (renumita, se pare).


Collodi
- distanta fata de cazarea noastra: 10 km
- motive: parcul lui Pinocchio, Vila Garzoni si gradina aferenta, Butterfly house.



Borgo a Monzzano
- distanta fata de cazarea noastra: 21 km
- motive: Ponte del Diavolo

In teorie, programul cu prioritati suna dupa cum  urmeaza:
ziua 0 - sosire, dar e pe seara deci abia apucam sa ne cazam si sa ne plimbam prin orasel cautand o cina romantica
ziua 1 - Florenta
ziua 2 - Munsummano Terme, Vinci (Prato si Pistoia depind de ciocolateria de la Monsummano)
ziua 3 - Pescia, Collodi, Lucca
ziua 4 - Pisa si plecare
 
Si ar mai fi in lista dar mai studiez inca daca urca la prioritati (nu mi-au oferit suficiente motive) :

Pistoia 
- distanta fata de cazarea noastra: 17 km
- motive: in afara de inca o ciocolaterie, nu prea ar mai fi, catedrale, domuri, piete si orase vechi am peste tot pe unde ma intorc. Are avantajul ca este in drumul spre Prato si Vinci si poate ii vom face cinstea unei opriri scurte.



Prato
- distanta fata de cazarea noastra: 31 km
- motive: muzeul picturilor murale,  muzeul naturii moarte, muzeu de textile (bine, eu sper sa prind si un outlet aici, dar e shht, ca sotul nu stie inca ce-l va lovi) ; ciocolaterie Luca Mannori. Avantajul ca e in drumul spre Vinci.


Barga
- distanta fata de cazarea noastra: 61 km
- motive: la fel ca si la Pistoia, e inca un oras vechi si frumos, dar am de unde alege si mai aproape. Daca ne hotaram sa strecuram Grotta del Vento in drumurile noastre ii vom acorda si ei o scurta vizita.

Grotta del Vento  
- distanta fata de cazarea noastra: 124 km
- motive: cel mai renumit sistem de pesteri din Toscana (aprox 4 km de galerii), are 3 tipuri de tururi, cel mai mare durand 3 ore si cu ceva dificultate (trepte, tobogane, apa, etc).

Viareggio
- distanta fata de cazarea noastra: 55 km
- motive: doar ca sa vad cum arata statiunea lor de la mare

Carrara si Pietrasanta
- distanta fata de cazarea noastra: 88 km si 63 km
- motive: cariera de marmura inca activa si vizitabila, plus muzeu al marmurei, de aici isi lua Michelangelo piatra pentru sculpturi, inclusiv pentru celebrul David, deci ar fi interesant de vazut la fata locului, e un interes mai industrial, recunosc :) dar deja e evident ca sunt museum geek, ce mai conteaza :)))

Am decis sa aprofundez doar partea nordica a Toscanei si sa las pentru altadata zona de sud care suna la fel de atragator: Siena, San Gimignano, Volterra, Chianti, Terme di Saturnia, Capalbio (pentru parcul de amuzament cu figurine din carti de tarot). 
Motivul ar fi faptul ca vom folosi transportul in comun, ceea ce inseamna ca daca vreau sa merg mai departe, desi suna usor 50-60 de km daca trebuie sa mai schimb si vreo 2 trenuri/autobuze, deja duce drumul la aprox 2 ore dus plus alte 2 ore intors, inseamna ca nu prea apuc sa fac sau sa vad de fapt mare lucru in ziua respectiva, abia as bifa o locatie si aia destul de superficial.

Pana la urma e vacanta nu concurs si vreau sa ma bucur de locurile in care ajung.
 

9 comentarii:

  1. Bai frate, m-ai dat pe spate :))) mai mai ca as veni cu tine ;).

    RăspundețiȘtergere
  2. Am castigat respectul unei alte organizate? :))) complimentul suprem ;)
    La Venetia cand oi ajunge vreau sa ma las pe mana ta :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Super va fi vacanța oricum. Înțelept ai ales să nu te întinzi mai mult dect ar fi normal ca să te poți bucura de tot ce vezi :)
    Abia astept să te întorci cu impresii, povesti și pozeeeeee :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-am dat seama ca sunt prea multe locatii si obiective de vizitat si ar deveni frustrant la un moment dat.
    Chiar mi-a ajutat sa le pun negru pe alb fiindca s-au mai schimbat unele din prioritati.
    Si eu abi astept sa fiu acolo :) si poze vor fi, mii si mii garantat :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow, cata organizare! Bravo! Sa ai o vacanta frumoasa si sa ne povestesti dupa despre fiecare loc :)!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc, promit ca revin cu impresii de peste tot.
    Acum le pregatesc pe cele de la Roma de anul trecut.

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumos articolul, interesante obiectivele. Poate fi o sursa de inspiratie pentru cine vrea sa viziteze toscana. Astept cu nerabdare impresiile din calatorie. Drum bun!

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc! eu as face bagajul inca de acum :) c siguranta vor fi multe de scris la intaorcere, abia astept sa fiu surpinsa.

    RăspundețiȘtergere