Am norocul sa stau intr-un oras marisor si cu iesire la mare, astfel incat nu ducem lipsa de evenimente deosebite din cand in cand.
Un astfel de eveniment a fost sosirea in portul Constanta a unei nave apartinand Greenpeace si care se afla in turneu european pentru a sprijini pescarii de coasta, deoarece acesta este un pescuit sustenabil fata de cel industrial.
Au fost 2 zile de vizite pentru public (19-20 martie), nava a fost in dana 1 pasageri in incinta portului; nu foarte usor de ajuns , destul de aproape de un alt obiectiv drag de care v-am vorbit Muzeul Portului Constanta. Am fugit de la munca pentru o jumatate de ora fiindca imi doream sa vad pe viu vaporul, fara sa stiu ca voi avea si o prezentare a vaporului si a actiunilor Greenpeace oferita de voluntari (ala a fost un bonus binevenit).
D-na Doina, ghida noastra |
Citez din comunicatul Evenimentului Greenpeace pe Facebook : "Greenpeace derulează o
campanie la nivel european, pentru reformarea Politicii Comune de
Pescuit, încurajarea pescuitului sustenabil și, implicit, a pescarilor
de coastă. Mesajul campaniei va fi promovat cu ajutorul vasului
Greenpeace, Arctic Sunrise, care, în
perioada 19 martie – 6 iulie 2013 va realiza un tur european de
promovare a campaniei și de conștientizare la nivel public. Vasul Arctic
Sunrise va acosta 18 porturi europene, din următoarele nouă țări:
România, Bulgaria, Grecia, Croația, Slovenia, Italia, Spania, Franța și
Marea Britanie."
Detaliile acestei actiuni le puteti chiar din articolul de pe situl lor - Greenpeace - turneu Arctic Sunrise - si apoi puteti vedea ce alte actiuni mai sustin ei, cum poti deveni voluntar, cum poti dona, etc.
Cateva informatii despre nava care noua ne-au fost prezentate verbal in timpul turului si eu le copiez din Articol Greenpeace : "Arctic Sunrise este un spărgător de gheață,
care inițial a fost folosit la vânarea focilor. Cândva, Greenpeace a
avut chiar o confruntare cu nava, pe când aceasta livra echipamente
pentru construirea unui aeroport într-un habitat al pinguinilor din
Antarctica. Greenpeace a achiziționat-o în 1995, acum folosind-o în
expediții polare, dar și în Congo și bazinul Amazonului. A fost
construit în Norvegia, în 1975, are o lungime de 49,62 m și o lățime de
11,5 m, putând avea un echipaj de 37 de persoane."
La momentul la care am fost noi pe nava echipajul avea 18 persoane de diferite nationalitati , comandantul era argentinian de origine italian, exact ca si noul Papa ;)
Am mai aflat ca pentru a achizitiona nava au apelat la firma paravan fiindca cel mai probabil proprietarul nu ar fi fost incantat sa o vanda exact celor care ii contestasera activitatea. Ne-a fost prezentat vaporul, interior si exterior, cabina de comanda, capsulele de salvare, cala si zona comuna, inclusiv o cabina (miiiica, miiiica).
Pe langa aceasta nava, Greenpeace mai are alte 2 nave, cea mai cunoscuta fiind Rainbow Warrior. Numele de Rainbow se regaseste cu un motiv, logo-ul arborat de ei fiind de asemenea un curcubeu. Mai multe detalii despre navele Greenpeace le puteti gasi la ei pe site la povestea semnelor de carte. Acum imi pare tare rau ca nu mi-am luat semne de carte de la ei , cel mai probabil imi voi achizitiona on-line sau de la sediul din Bucuresti.
Pe langa aceasta nava, Greenpeace mai are alte 2 nave, cea mai cunoscuta fiind Rainbow Warrior. Numele de Rainbow se regaseste cu un motiv, logo-ul arborat de ei fiind de asemenea un curcubeu. Mai multe detalii despre navele Greenpeace le puteti gasi la ei pe site la povestea semnelor de carte. Acum imi pare tare rau ca nu mi-am luat semne de carte de la ei , cel mai probabil imi voi achizitiona on-line sau de la sediul din Bucuresti.
cabina aceea neagra din varf se cheama "cuib de cioara" si era folosita in zonele de iceberguri, vaporul putand fi comandat direct de acolo |
capsule de salvare |
tehnologii mai noi si mai vechi |
zona comuna din cala |
cabina de 2 persoane -miiiica |
Pe chei a fost o mica expozitie foto iar la final am putut semna o
barcuta in semn de sustinere, barcute care vor fi lansate la finalul
turneului.
Pentru cei care doresc sa semneze barcute on-line o pot face aici - Barcuta de hartie on-line si tot aici pot vedea unde se afla la momentul respectiv (spre exemplu cand scriu eu acum este la Varna).
Albumul foto Greenpeace - foto Arctic Sunrise il aveti in link si separat am facut si eu un album pe Hai Hui Stangaci Facebook.
Uite, asta-i o ocazie in care imi e ciuda ca tu esti in Constanta si eu in Bucuresti. Bine, si toate lunile de vara cand eu fac 5 ore pana la mare :D
RăspundețiȘtergereIti multumesc ca ai semnat barcuta pentru mine, mi-e drag acum sa ma gandesc la parcursul ei :)