Translate

luni, 17 septembrie 2012

Krapets - Bulgaria

Imediat dupa vama de la Vama Veche incepe o Bulgarie mai putin cunoscuta turistic si deosebit de pitoreasca, pe care o voi dezvalui si altora, desi parca as tine-o doar pentru mine si alti cativa rataciti :D
Din aceeasi serie mai fac parte:
Cap Kaliakra
- Ezerets
Ezerets - Wild Duck
- Shabla
Tyulenovo
Dalboka 
La 15-20 de km de la granita veti vedea indicator de Krapets, care e un sat, deci un drum principal si cateva adiacente / perpendiculare care vor scoate tot la principal pana la urma.
Ce e de facut aici? Pai nu e de facut, e de stat...si atat...e genul de vacanta unde te duci sa-ti incarci bateriile prin odihna. Si in care este suficienta plimbarea intr-o zona de maxim 40 de km, este o cu totul alta Mare Neagra.
O sa fiti uimiti de cate cazari veti gasi la o simpla cautare pe internet, casele oamenilor, cel mult vilute cochete cu maxim un etaj, incat nu simti ca ai fi intr-o zona turistica unde s-au trantit vila langa vila pentru turism, ai peste tot o mica gradina, o terasa, un spatiu verde...nu mai zic de pomi fructiferi pe care noi i-am prins in super rod. Plus ca este o zona foarte frecventata si apreciata de cei care doresc sa campeze in natura - cort sau rulota.
Am decis sa nu facem rezervare de dinainte ci sa vedem la fata locului ce ne face cu ochiul. A fost o decizie neinspirata un pic deoarece week-endul ales, 7-9 septembrie, a coincis cu o sarbatoare nationala de-a lor (ziua Unificarii) iar avusesera liber oficial intre 4-6 septembrie ceea ce logic ca s-a transformat intr-o mini-vacanta pentru marea majoritate.

Hotel Yanitsa - plusuri si minusuri
Citisem deja de hotelul Yanitsa, il si localizasem cu ocazia unei vizite de o zi, cand am facut o oprire de cafea si mci dejun acolo. Nu e greu de ajuns la el; ca orice sat are un drum principal care porneste inca de la drumul national unde indicatorul va va zice sa faceti stanga si de acolo tineti tot inainte exact pana la mare. Undeva in centrul satului vor mai fi cateva indicatoare care va vor zice ca sunteti pe drumul cel bun; exact unde da semne ca s-ar termina drumul in mare si unde se vad si niste barci, veti face dreapta si in aprox 25 de metri deja stiti unde sunteti, pe partea dreapta vor fi corpurile de cazare, iar pe stanga in capatul drumului va scrie Barbecue sau Restaurant. Cam acolo se termina si astfaltul, si casele, si tot :D
 La vizita anterioara de o zi, dupa ce l-am vazut cum arata am zis ca n-ar fi rea o cazare acolo si am fost la receptie sa intrebam de rezervare, e adevarat ca intr-o prima faza planul nostru era pentru week-endul 14-16 septembrie. Ne transmite fata intr-o engleza stalcita ca ei inchid definitv pe 10 septembrie, dar la ce vreme frumoasa se anunta si inca era parca nu ne venea sa credem. Ne da fata cartea de vizita si ne zice sa trimitem mail catre receptie si catre manager. Ceea ce am si facut. Cum ati primit voi raspuns, asa am primit si noi.
Hotelul pana la urma e hotel si atat, pentru mine asta de obicei e doar un loc unde sa dorm decent si sa fac un dus, iar dusul daca se poate sa il impart doar cu sotul. Este compus din mai multe corpuri, cladirile nu au decat cate un etaj si sunt dispuse intr-un arc de cerc in jurul piscinelor. Exista un restaurant mai micut la terasa primului corp de cladire unde am si servit in plimbarea de o zi doar o cafea si mic dejun - omleta si salata. Omleta a fost portie chiar foarte generoasa, trebuie sa recunosc, iar la salate sunt deja recunoscuti (cea din poza cred ca s-a numit "salata sefului").

Ce nu mi-a placut acolo? In special atitudinea receptionerei - parca uitase de foooarte muuult timp sa zambeasca, nici macar un rictus, o grimasa, ceva acolo, sa-i vad un colt de dinte macar.
Dar pentru ca am citit de bine in rest de hotel, probabil ii voi da o sansa de cazare candva acolo, pana la urma pe don'soara n-o vad decat la sosire si la plecare. Tot pe ea am nimerit-o si cand ne-am interesat inainte de vacanta propriu-zisa si cand am ajuns acolo vineri pe 7 septembrie, doar ca erau ocupati la capacitate asa ca ne-am vazut de drum.

In schimb marele plus pe care il au este reprezentat de restaurant si terasa, terasa care da intr-un spatiu verde cu loc de joaca pentru copii si cu banci unde poti admira marea in toata splendoarea. Si unde ospatarele zambesc ;)



Acum imi dau seama ca nu am facut cele mai relevante poze, inca nu mi-am intrat in rolul de blogger care trebuie sa faca poze si pentru documentarierea calatoriei :D

Dar sa revenim la lucruri mai placute si anume mancarea, care a fost la superlativ; ieftin, bun si mult.
Aceasta a fost mult mai bine fotografiata pentru posteritate :D
In ordinea in care au fost incarcate avem:
- bors de peste

- Ayran (la ei se pronunta "airian" si au si caracterul special "ia")

- file de peste (cu putine oase ;) ) cu garnitura de legume la gratar

- "fus de pui" (asta era numele lui in meniu), era o rulada de pui cu cascaval si ceva bacon in mijloc, totul rumenit la cuptor

- ciolan de porc (a avut garnitura de cartofi taranesti stil wedges stiuti de noi)

- ceafa de porc (marinata cumva) care a avut garnitura de orez

- ice cream cake - in acest caz cherry flavour...si chiar buna
Toate acestea au fost pentru 4 persoane, plus cafele, bere la halba - Kamenitsa, pe care o si recomand, ape si sucuri...iar nota de plata a fost undeva la 65 leva. Paritatea actuala leva-ron este de aprox 0.24-0.25, iar la un calcul simplu mie mi se pare mai mult decat bine.

Ce mai e de vazut pe acolo? Plaja se pare ca ar fi undeva de la piata centrala spre stanga, dar nu am cautat-o, ne-am multumit cu barcutele pescarilor care se vad si de la drumul principal si cu o biserica din piatra care mi-a atras atentia in timp ce cautam cazare.








Iar in incheiere va las cu Marea Neagra...de la ei :D







Mai multe fotografii puteti vedea in albumul Facebook care va fi actualizat periodic cand mai ajung in locurile respective.

4 comentarii:

  1. Paritatea leva-ron nu este in jure de 0,5?
    65 leva nu sunt circa 130 lei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai degraba un 2.5; noi la 100 de lei am primit 40 de leva.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Se poate cumpara leva din Mangalia, la o paritate buna ( exchange-uri din centrul orasului).
    Plaja din Krapets este neamenajata, lunga de cativa kilometri, iti da senzatia ca esti la ocean. Fain!

    RăspundețiȘtergere