Translate

miercuri, 5 septembrie 2012

O experienta dulce cu Heidi

Dupa cum ziceam intr-un post anterior "sunt mandra ...si norocoasa" iata ca norocul inca imi sta aproape :D
Cum norocul si-l mai face si omul cu mana lui, asta am facut si eu: am participat la un concurs organizat de cei de la Lumea Mare ...si am castigat. Am fost singura zurlie care a facut drumul Constanta - Bucuresti special pentru aceasta ora dulce :D

Separat a mai fost un concurs organzat de cei de la Viajoa, care au fericit si ei alti 8 castigatori cu un seminar ciocolatos.
Eu ii am am in lista de bookmarks, ii urmaresc pe Facebook, sunt abonata la ei si recomand tuturor pasionatilor de calatorii sa si-i tina aproape fiindca merita.
Acum sa revenim la experienta in sine, care a inceput cu palpitatii  legate de drum, fiinda nu ma asteptam ca intr-o zi de marti 28 august la ora 12 sa gasesc atat de plin la autocarele de Bucuresti.  Nu am facut rezervare la dus fiindca imi dadea acelasi pret de bilet si am zis ca pot plati la fel de bine si atunci cand ajung la masina. Problema era ca rezervarile aveau prioritate si erau atat de multe incat au suplimentat cu inca o masina care si aia era plina , astfel incat a trebuit sa o astept pe urmatoarea. Care urmatoarea masina avea ca ora de sosire in Bucuresti zona Gara de Nord cu aprox. 16.45, logic ca am ajuns la 17 datorita traficului, iar eu la ora aceea ar fi trebuit sa fiu deja la punctul de intalnire de unde se pleca spre fabrica de ciocolata.
Si uite asa am fost primadona care a tinut lumea in asteptare, norocul meu ca era doar o statie de metrou.
Si ajungem la momentul mult asteptat - fabrica Heidi.
Din pacate, tur de fabrica nu s-a facut, mi-am dat seama dupa aceea ca e putin cam greu sa se plimbe lumea pe acolo venind din exterior cu praf, impuritati de orice fel, etc. Oricum asezarea si prezentarea atelierului si a magazinului este suficienta si incantatoare.
Am fost preluati de Cristina, una din fetele Heidi, am fost instruite si conduse spre vestiar unde am imbracat halate, am pus boneta frumos pe cap (nu, n-o sa vedeti poze cu mine purtand boneta :D ) apoi am intrat inapoi in atelier unde am pus si manusile si apoi am stat cuminti si ascultatori la prezentare.

Ne-a fost prezentat traseului bobului de cacao de la faza initiala, boaba intr-un fel de pastaie, vizibila in poza de mai sus  si pana la forma lichida care ia forma finala de tableta.


In fotografia de mai sus cu tarile am si mirosit fiecare recipient si sunt diferente uneori subtile uneori puternice de la lot la lot, cel mai parfumat mie mi s-a parut I.Coast (banuiesc e e vorba de Ivory Coast)
Aceasta este harta tarilor producatoare de cacao.
Urmatorul pas a fost bobul de cacao prajit si sfaramat din care am si gustat, deja are gustul pregnant si cunoscut.
De aici ni s-a aratat cu caracter de prezentare cum arata cand este maruntit, iar mojarul ne-a aratat si cum se separa grasimea din bobul de cacao, grasime care poate sa difere procentual intre soiuri.

Ceea ce ne-a dus la urmatoarea forma de prezentare de cacao - pudra, unt de cacao si lichior de cacao (nu e lichior in sensul de alcool ci doar de densitate si culoare...iar gustul: mmmmm...as mai vrea :D ).


Apoi am aflat ca ciocolata are niste ingrediente absolut esentiale in procesul de fabricare: lecitina, pentru fluiditate, consistenta, zaharul, laptele praf si vanilia/vanilina. Laptele nu este in forma lichida deoarece ar altera  procesul de creare a ciocolatei, singura exceptie in care se foloseste produs lactat in forma lichida este crema ganache, unde se foloseste smantana, dar fiindca se face pe foc ajung la o forma lichida care le permite contopirea.

Proportiile ingredientelor de baza difera in functie de tipul de ciocolata care se produce; iar cele 3 tipuri principale sunt: cu lapte, alba si amaruie. Cea alba nu contine decat unt de cacao, de aceea ii ramne culoare deschisa, in timp ce cioclata amaruie are un procent invers proportional de zahar /lapte comparativ cu cel de cacao.
Si asa am ajuns la cele 3 forme de ciocolata de baza, care noua ne-au fost prezentate in castroane in forma lichida...si din care bineinteles ca am putut gusta.
Asa am aflat ca mai exista un proces foarte important in crearea ciocolatei de calitate si anume temperarea ciocolatei, proces care se face industrializat acum si care ii confera finetea.
Aparatul de temperare

Si temperarea facuta manual, unde ne-am putut baga si noi manutele :D

Urmatorul pas a fost degustarea ingredientelor cu care urma sa ne decoram propriile tablele..gama variata, pofta mare :)))





Acestea au fost tabletele nominalizate pentru fiecare.
Si a inceput nebunia...imaginatie fara limite...de fapt, singura limita fiind propriul gust, fiinda fiecare avea preferinte intre ingrediente.






"Opera" mea, care a iesit un conglomerat de fapt, mi-as mai fi facut vreo 3 tablete cu diverse combinatii...asa ca pana la urma am incheiat cu un smiley in mijloc ca gaina :)

Ne-au anuntat ca vom umple si praline cu crema ganache, pe care am degustat-o si pe aia bineinteles :D si in care noi am decis ce sa contina: pralina alba a avut ganache cioco normala, iar pralina normala a avut ganache alb, una a avut biscuite si o coacaza sau afina, iar cealalta fistic, si ca detaliu final specialistele au facut cate un smiley si una din praline a fost ridicata la rang de "domn" si a primit si palariuta din biscuite :D...sau a fost invers si era "doamna" cu palarie? am uitat :)))
Asa se racoreste crema ganache :D
Un altfel de handmade

Cat au stat produsele la frigider am servit cate o cafea, ceai, ciocolata calda, dupa preferinte

Ah, sa nu uit: cornetul a ridicat probleme serioase :D ...si cand te gandesti ce usor ne iesea in copilarie :)))


Iar pauza de cafea ne-a permis sa exploram magazinul care era aranjat de jur-imprejurul atelierului...si unde ne-am cam impiedicat toate, asa, de-o amintire dulce :D













Asa ne-au fost daruite tabletele creatie proprie
Si asa a aratat captura seara, acasa, impreuna cu ce mai si cumparasem din magazin
Maine revin cu o istorie mai detaliata a ciocolatei, fiindca sunt si multe alte informatii care nu si-au gasit locul aici. Si acum le gasiti aici - Istoria ciocolatei.

Mai multe fotografii  gasiti in albumul Facebook

2 comentarii:

  1. Cine m-o fi pus sa ma uit aici,la ora sta,nu stiu dar mi-ai facut o poftaaa(si eu am slabiciune la ciocolata...sht,sa nu se auda)...
    In alta ordine de idei,bravo tie,a meritat sa ai o astfel de experienta"dulce" ,nici eu nu stiam atat si nu vazusem o pastaie de cacao,si nu stiam nici de sortimentele multiple...
    Imi place cum ti-a iesit ciocolata "ta" ,probabil seamana cu tine,asa inzestrata cu mai multe...is "invidioasa" pe experienta ta,si astept cu nerabdare continuarea...

    RăspundețiȘtergere