In perioada 17 - 19 August a avut loc pentru prima data Festivalul Antic Tomis, care este chiar primul festival in afara Carpatilor. Organizatori au fost Asociatia Litoral Delta Dunarii (site si Facebook) si Groove Hour (site si Facebook).
Sincera sa fiu, locatia aleasa - padurea de pini de la Mozaicul Roman - am crezut ca nu va atrage prea multa lume, dar manifestarea a fost gandita in detaliu si pentru ca este situata la doar cateva minute de Cazinoul din oras au ajutat foarte mult paradele facute cu o zi inainte de inceperea efectiva a festivalului si apoi paradele zilnice.
Manifestarea a avut un scenariu inchegat, bine pus la punct si foarte variat, astfel incat a putut atrage si adultii si copiii.
Festivalul a fost o ocazie unica pentru constanteni şi turisti de a veni in contact cu tinuta, obiceiurile si stilul de viata al celor doua popoare din care s-a format poporul roman.
La festival au participat asociatiile de reconstituire istorica partenere in proiect - Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca, Cohorta I Tracorum din Bulgaria si Legiunea IV Scythica din Bulgaria.
Acsştia sunt pasionati de istorie, iar tot ce fac pentru a recrea echipamentul de lupta de altadata are loc in timpul liber, dupa serviciu. Costumele razboinicilor au fost create dupa documente istorice.
Pe parcursul festivalului cei prezenti au putut sa manance din bunatatile cu care se hraneau stramosii nostri: paine neagra cu branza de vaci amestecata cu usturoi si cu ierburi aromate, sau paine neagra cu miere, nuca si scortisoara.
Razboinicii au defilat prin zona peninsulara a Constantei, atragand dupa ei sute de constanteni si turisti. „Dacia!!!!" striga cel din fruntea dacilor. „Liberaaa!", i se raspundea.
Pe parcursul festivalului, organizatorii au prezentat în detaliu hainele dacilor si romanilor, mestesugurile acestora si apoi a fost reconstituita si batalia dintre daci si romani, spre amuzamentul celor prezenti. Ca si in urmă cu 2.000 de ani, romanii au invins in cele din urma dacii.
Sambata, in tabara soldatilor daci si romani au fost amenajate ateliere de reconstituire istorica de bucatarie dacica şi romana, modelaj in lut/ceramica, fierarie, tesut si impletit, confectionari zale, jocuri romane antice, atelier de tras cu arcul, atelier de aruncare a sulitei, antrenamente militare, probarea unor piese de echipament.
Pentru o casca este nevoie de trei-patru zile de munca, iar pentru o camasa de zale e nevoie de cateva luni, se folosesc mii de elemente, iar camasa de zale are 20 de kilograme cu aproximatie.
Cel mai asteptat moment a fost acela al luptelor demonstrative dintre daci si romani si al reconstituirii serbarilor care aveau loc dupa obtinerea unei victorii pe campul de lupta. (din pacate nu am fost prezenta sa vad/ prind momentele).
Duminica, in ultima zi a festivalului, a avut loc o parada a cuceritorilor romani prin cetatea Tomis.
In cadrul festivalului in sala edificiului cu intrare din parculet s-au putut urmari filme cu reconstituiri 3D ale cetatilor Tomis, Histria, Adamclisi si un film documentar de prezentare a traseului turistic Constanta-Istria-Cheile Dobrogei.
Organizatorii spun ca si la anul turistii si constantenii vor avea parte de o noua lectie de istorie. Ba mai mult, datorita succesului si primirii bune festivalul va creste in amploare, vor fi tribune romane, amfiteatre si chiar sa includa un itinerariu care sa ajunga si la cetatile Histria si Adamclisi.
Editare: un alt eveniment organizat de Asociatie a fost in luna martie cu ocazia zilei Greciei - 24 martie 2013 flashmob ziua Greciei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu