Translate

miercuri, 4 septembrie 2013

Jameson Bus

Am ramas datoare cu un eveniment la care am participat din intamplare, fiindca am aflat in ceasul al 12-lea de el si am insistat sa ma strecor si eu. Multumesc, Vali Coman - GZT de Constanta. Si "La multi ani!" inca o data! Si "La multi ani!" si Radu R.!

Bine, eu am multe datorii la scris, dar le-oi rezolva usor usor in toamna, le decantez ca pe vin :)

Acum ramanem tot in sfera alcoolului, doar ca al celui distilat si mai exact al whiskey-ului. Si nu orice whiskey, ci unul irlandez, mai exact Jameson.
In aceasta vara Jameson Romania a facut turneu prin tara cu Jameson Bus iar pe 10 august au poposit si in Constanta. Va recomand sa-i urmariti si sa participati la urmatoarele lor activitati, eu o voi face cu siguranta.
Cat am asteptat sa se adune lumea am apucat sa fotografiez autobuzul, animatoarele si sa servesc un cocktail din Jameson si cranberry juice; o combinatie foarte reusita.
Apoi a inceput turul efectiv, cu o vizita in prima incapere a bus-ului unde am aflat povestea brandului si istoria afacerii de familie Jameson. Un scotian care s-a mutat la Dublin pentru a produce Irish whiskey. Impresionanta poveste, cu adevarat inspirationala.
Prima diferenta pe care o stiam din trecutul meu de barman si fiindca imi facusem putin temele inainte de eveniment (tocilara din mine nu s-a putut abtine sa nu studieze putin inainte): whiskey-ul scotian (scris Whisky) se distileaza de 2 ori, iar cel irlandez de 3 ori, ceea ce ii confera o mai mare finete a aromelor. S-a incercat si distilarea de 4 sau 5 ori dar nu mai exista nici o diferenta notabila. Bauturile cu denumirea "Single Malt" se refera la cele care provin dintr-o singura distilerie, chiar daca imbina productii din ani diferiti.
Ghidul nostru a  fost Mihai Luca, Bar Expert Pernod Ricard.

Povestea Jameson suna cam asa: motto-ul firmei este "Sine Metu", care in irlandeza veche inseamna "fara frica" si care s-a ales datorita curajului aratat de familia Jameson in lupta cu piratii.
El isi alegea personal orzul cel mai bun, calitatea a orzului pe care se insista si in prezent si totodata cu o componenta mare de mandrie nationala, fiindca au contracte locale cu producatori locali de orz.
Pentru a fi sigur de calitatea produsului lui si-a infiintat si propria distilerie, iar butoaiele in care se punea whiskey-ul erau din stejar, dar deja folosite anterior, ceea ce conferea o alta aroma bauturii.
Si-a respectat foarte mult angajatii si a petrecut timp alaturi de ei. De altfel respectul fata de angajati se vede si in eticheta, reprezentat prin cei doi oameni din lateral care cara cate un butoi de whiskey.
Ii placea sa orrganizeze serate, de aici primind si porecla de Glorious John (cand isi intreba musafirii cum se simtea raspunsul era "Glorious, John, glorious").
Procesul pe scurt ar fi cam asa: maruntire orez si hamei, pus apa fierbinte si drjdie si lasat la fermentat.Urmeaza distilarea, care in acest caz de se face de 3 ori, pentru finetea gustului si apoi se pun in butoaie la maturat. Pentru produsul stndard maturarea are o durata fixa si fara a i se induce o temperatura constanta, ci pur si simplu se lasa sa treaca anotimpurile peste ele, astfle incat sa experimenteze si cald si frig. Am mai aflat ca exista o bautura spaniola care grabeste procesul de maturare punand toata cantitatea pe un vapor si facand un tur complet in jurul globului in aprox 1 an. Interesanta metoda si asta!
Scopul accestui tur a fost sa ne familiarizeze cu gustul Jameson, mai ales ca urmeaza sa aduca in Romania inca 2 tipuri din cele 6 produse in total de Jameson.

La final am urcat la etajul bus-ului la o ultima degustare, ma rog, ultima in bus, ca am mai stat si ca babele la poarta dupa aceea. Iar la plecare am primit si diploma de degustator oficial.Deci m-am descurcat onorabil, zic eu.



Aaa, si am mai aflat ceva : expresia "Angel's Share": wishkey-ul lasat la maturat in butoaie se evapora in timp, ajungand pana la o pierdere in cantitate de maxim de 30%, functie de perioada pe care o va petrece in butoi. Acel procent se cheama "partea ingerilor". Frumos.
Informatii interesante mai puteti afla si de aici:

4 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Multumesc si eu de oportunitate, raspund "prezent" oricand cu placere si la alte actiuni in zona mea :)

      Ștergere
  2. F. frumos este denumita cantitatea de 30% care se evapora in procesul de maturare "Partea ingerilor"! :)

    RăspundețiȘtergere