Translate

joi, 11 iunie 2015

Evenimente Iunie - Ziua Iei la Constanta

Daca tot ne-am probat iile la SkirtBike le mai folosim inca o data si cu ocazia evenimentului de pe 24 iunie.
Initiatoarea acestui eveniment si cel mai infocat fan al iei romanesti este Simona Moon, care va poate invata si pe voi cusaturi romanesti si in special cele dobrogene. 
De asemenea la eveniment ii veti putea admira bluzele pe care si le-a cusut singura. How cool is that?
Ce-mi place mie la evenimentul acesta? 
Ca nu promoveaza tot costumul popular, ci doar bluza, ceea ce aduce bluza traditionala in zilele noastre. O face sa devina un accesoriu fashion modern si versatil. Incercati si voi alaturi de o fusta sau de o pereche de blugi si o sa imi dati dreptate. Si asa nu se vor pierde totusi piese frumoase din zestrea bunicilor fiindca ar fi si pacat.

Evenimentul de pe 24 va fi de fapt o imbinare de mai multe activitati, toate avand numitor comun ia romaneasca. Sufletul acestui eveniment este Simona Moon careia ii veti putea admira camasile dobrogene cusute chiar de manuta ei.


Cateva detalii :
"Constanta se alatura tuturor celor care iubesc Ia Romaneasca.
Pe 24 Iunie, Sezatoare Constanta, City Hub Biblioteca Colorata, Work At Home Moms Romania Constanta si Film Photography Constanta va invita in Piata Ovidiu sa sarbatorim aceasta zi impreuna.
Imbracate in camasi Romanesti brodate, fetele de la sezatoare si atelier va vor arata cum se lucreaza la o ie si ce reprezinta aceste cusaturi. Va vom prezenta si camasa traditionala de Dobrogea si motivele din aceasta zona.
Va fi o expozitie de fotografie a grupului Film Photography Constanta ce prezinta subiectul "Sanzienele in Urban".
Vor fi prezente la eveniment Suvenir din Dobrogea / Souvenir from Dobrogea si fetele de la SkirtBike Constanta.
Va invitam sa sarbatorim ziua Universala a Iei Romanesti pe 24 iunie incepand cu ora 17:00, in Piata Ovidiu."

In paralel, va exista si o expozitie de  fotografie  - aici eveniment Facebook - coordonata de sotul Simonei fotograful Radu Niculescu.
Si aici cateva detalii:
"Anul trecut Simona Moon a facut un eveniment pe facebook in urma caruia 12 domnisoare si doamne imbracate in ii s-au intalnit in Piata Ovidiu si am reusit sa le surprind in cateva fotografii pe film si digital.
Anul acesta am ajuns la concluzia ca trebuie sa facem un eveniment mult mai mare, in care vrem sa inglobam mai multe activitati prin care sa promovam si sa includem traditionalul intr-o forma moderna si usor de acceptat de catre tineret, printre care am introdus si fotografia.
Astfel, impreuna cu membrii grupului Film Photography Constanta, am organizat mai multe sedinte foto de tip street fashion, in care am incercat sa surprindem doamne si domnisoare imbracate cu ii romanesti, in mediul urban, modern. Cele mai bune fotografii din cadrul acestor sesiuni foto vor fi printate in format de 50/70 cm si vor fi expuse momentan in 4 spatii expozitionale: Piata Ovidiu (unde vom sustine si evenimentul organizat de Simona Moon: Ziua Universala a Iei), Dali Cocktail Bar, Cafeneau Noi si City HUB Biblioteca Colorata Etaj 3 Tomis Mall Constanta."

Update: in drumul vostru spre Piata Ovidiu va puteti opri si la Muzeul de Arta Populara fiindca aveti motive frumoase:
"Expoziţia „Cămaşa românească”, în care sunt prezentate cămăşi şi ii de patrimoniu, din toate provinciile istorice ale ţării: Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea, ce oferă o imagine de ansamblu asupra evoluţiei în timp şi spaţiu a cămăşii femeieşti tradiţionale, până la ie, devenită o modă vestimentară a zilelor noastre.
În zilele de 24 şi 25 iunie, cu ocazia sărbătorii populare a Sânzienelor şi promovării „Zilei Universale a Iei”, în parcul din faţa muzeului va fi invitată una din cele mai cunoscute creatoare de ii din zona Breaza – Prahova, care va prezenta vestitele ii munteneşti brodate cu vechi motive tradiţionale.
Este vorba despre o femeie meșter, Ecaterina Oproiu, care va face și demonstrații de țesut"


Si fiindca o sa inceapa sa va placa in ie (stiu eu) va puteti opri si la ceainarie la Agora care de la ora 19 va asteapta cu un eveniment frumos cu muzica si poezie. Iar cand ajungeti acolo neaparat sa incercati dulciurile extraordinare facute de Julide. Sunt excelente si am incercat cam din toate cred, asa ca stiu de ce vi le recomand :) 
Va las si aici detalii:
"Dragi domnite si flacai , va asteptam in ceainarie sa redescoperim impreuna obiceiuri si traditii romanesti .
Obiceiul casei ( ceainariei ) este ca fiecare sa caute in lada cu zestre a bunicii si sa aduca in ceainarie . costume , obiecte , povesti , cantece , obiceiuri . Veniti si impartasiti cu noi aceste lucruri .
Si pentru ca suntem pe un taram multicultural va asteptam pe toti : romanii , turcii , tatarii , aromanii , lipovenii si toate etniile ce traiesc in buna intelegere si armonie in aceasta zona .
Avem muzica , poezie , dulceturi de casa si multa dragoste .
Veti gasi pe langa o poala -n brau , o pita armaneasca , o baclava , un suberek.... si multe , multe surprize."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu