Translate

vineri, 19 octombrie 2012

City Break Constanta

Cu o intarziere de mai bine de o saptamana completez si eu o provocare frumoasa si anume aceea de a promova cate un oras din Romania la fel cum promovam orasele altor tari pe care le vizitam ca turisti.
Am decis sa fiu turista de Constanta si sa va arat ca pe langa mare, plaja si Mamaia, Constanta mai are si altele de oferit. Si toate astea va sunt la indemana chiar si in extrasezon, cand scapati de aglomeratia papucarilor :D Le-am descoperit si eu in timp, fiind nascuta si crescuta in Mangalia  am inceput sa frecventez Constanta cam dupa terminarea liceului , ajungand sa sa iubesc stradutele acestui oras (atunci cand nu sunt fugarita de caini :( ).

Cat de curand vreau sa initiez un proiect de Constanta Free Tour asa cum exista deja in Bucuresti, Brasov si multe orase in lume.  Daca dupa citirea acestui articol sunt doritori, incep si de maine :D
Si aici aveti detaliile, va astept cu drag oricand, doar dati-mi de veste - free tour Constanta.
Am facut si un album dedicat Constantei pe care il voi actualiza periodic - album Constanta pe Facebook

 Recomandarile mele sunt intr-o ordine complet aleatorie. Voi fi destul de succinta ca sa pot acoperi cat mai multe obiective mai ales ca am de gand sa le dedic cate un articol fiecaruia in cadrul proiectului Constanta Free Tour.
Luati in calcul ca pana in 2015 toata zona istorica a Constantei de la Tribunal si pana jos la Cazino va fi in restaurare, iar deocamdata e in stadiul de santier si transee. Deci grija la incaltari si grija la parcat masina.

Puteti vizita Mamaia si fara sa faceti plaja, iar aici aveti o lista de obiective si alte sfaturi utile - Mamaia azi - statiune si imprejurimi.

Muzee:
Muzeul Portului, despre care am scris deja aici. 
Este construit dupa 1910 si a fost resedinta reginei Elisabeta, cladire ramasa cu numele de Cuibul Reginei. Este un pic mai greu de ajuns dar s-ar putea sa va placa.


Muzeul de Marina - fosta Scoala Navala prezinta istoria marinei militare si comerciale romane de la o luntre cioplita in lemn pana la navele si echipamentele moderne. Are si o curte interioara cu multe exponate.




Muzeul de Istorie si arheologie, care vine la pachet cu Mozaicul si termele romane. cladirea muzeului a servit initial ca primarie a orasului. Este construita in stil brancovenesc intre 1911 - 1921 de Victor Stepanesco, iar scara ampla interioara este impresionanta. A devenit muzeu in 1977.
Mozaicul roman a fost descoperit in anii 1958 - 1959.


termele romane







Muzeul de sculptura Ion Jalea, fosta casa Pariano, prefect de Constanta de 3 ori intre 1910 si 1912. Arhitect este acelasi Victor Stepanesco care foloseste acelasi stil neo-romanesc.
 In afara de cladire in sine si actuala destinatie este interesanta si cu o poveste frumaosa in spate, sculptorul Jalea creand toate lucrarile dupa ce si-a pierdut o mana in primul razboi. Ceea ce face lucrarile cu atat mai admirabile, dupa mine. Si acum aveti si articolul Muzeu sculptura Ion Jalea




autoportret si parintii

Muzeul Militar, din pacate ascuns intr-un colt de Constanta, nici eu nu am ajuns inca la el. Are un patrimoniu bogat de arme albe si de foc, accesorii vestimentare. Locatie; str. Liliacului nr. 5, tel. 0241 611 271.

Pe langa aceastea, pentru doritori mai exista si Muzeul de Etnografie care apartine de Muzeul de Arta. Muzeul de etnografie fiind chiar peste drum de saormerii ;)


Orasul vechi
Daca va place o plimbare la pas printre cladiri vechi si care ascund povesti multe puteti face la pas zona peninsulara care are in capat promenada cu Cazinoul. Din pacate, Cazinoul nu mai este deschis spre vizita, chiar si asa ruina si ramane un obiectiv frumos de vizitat atata timp cat inca mai este in picioare.










Acvariul din fata Cazinoului merita si el o oprire. In caz ca nu stiati, el nu a fost construit cu aceasta destinatie ci a  fost restaurant la origini, mai ales in perioada de glorie a Cazinoului. A fost inaugurat ca acvariu in 1958.




Ce-mi mai place mie din zona respectiva:
- Catedrala Petru si Pavel - construita inte 1883 - 1895, in stil greco-roman din caramida presata. Curtea/parcul alaturat prezinta un mic sit arheologic cu elemente ale vechii cetati Tomis.


- Biserica Greaca Schimbarea la Fata - construita intre 1863 - 1865 prin contributia coloniei grecesti din oras, cu scarile si pavimentul lucrate in marmura adusa din Grecia. Localizare: Str Karatzali, peste drum de Consulatul Grec.


- Biserica Armeana





- Biserica Romano-Catolica Sf. Anton - construita in stil romanic, in 1937, realizata din caramida rosie si cu turn patrat.


- Moscheea Carol I - piatra de temelia a fost pusa de chiar Carol I in semn de omagiu pentru comunitatea musulmana din Constanta. Arhitect a fost Victor Stepanesco (cu numele fratuzit conforme cerintelor vremii). Arhitectura imbina stilul egipteano-bizantin cu elemente romanesti. Soclul este placat cu piatra cioplita din Dobrogea. In interior se gaseste cel mai mare covor oriental din Romania, 144 mp si 500 de kg.
Se poate urca in minaret (47 metri) si de acolo aveti o panorama foarte frumoasa asupra zonei peninsulare a Constantei.




Turnul patrat al bisericii romano - Catolice




Si daca tinem cont ca mai exista si o biserica bulgara in spatele catedralei ne dam seama ca avem un multicuturalism religios foarte bine reprezentat intr-o zona extraordinar de restransa din punct de vedere geografic, efectiv sunt doar cativa pasi intre fiecare . Cu exceptia bisericii armene de care nu sunt sigura , toate celelate sunt si functionale , in biserica Greaca am avut eu oficiata slujba religioasa la nunta.
Intre timp am mai descoperit in apropiere ruina unei sinagogi, cat de curand revin cu poze si povestea ei.

Continuam cu:
- Casa cu lei - cu o poveste in spate: se pare ca in vremurile de glorie aici functiona un bordel.



- Hotelul Intim, arhitectura frumoasa, cunoscut datorita faptului ca aici a stat o scurta perioada si Mihai Eminescu in perioada in care lucra ca sufler in trupa de actori.




- hotel Mercur, fost Gambetta, deosebit mai ales prin aripa dinspre mare care arata ca un parapet. A fost construit in 1912 si cam atunci si-a avut si perioada de glorie, avandu-l ca bucatar sef pe un fost bucatar al Reginei Elisabeta.



- Farul genovez - construit in 1860 in amintirea negustorilor genovezi care au fost comercianti activi in zona in vremuri de mult apuse.

- Palatul Ragal actual tribunal, folosit ca resedinta si loc de petreceri de regele Carol. Construit de Daniel Renard, acelasi care a finalizat si Cazinoul si care aduce si acestei cladiri cateva elemente de Art-Nouveau la mare moda in acea perioada.


-  Casa Armatei fosta Prefectura, situat chiar langa Palatul Regal.

- Vila Sutzu -  construita dupa planurile arhitectului Grigore Cerchez in 1899, cu multe elemente maure in arhitectura, este admirabila atunci cand o privim dinspre mare. Aici a  functionat Curtea de Apel pana in 2005, apoi a fost revendicata si acum este inchisa.




- Parcul de la teatrul Fantasio, care gazduieste o poarta de intrare in vechea cetate Tomis si o harta detaliata a asezarilor antice pe suprafata judetului Constanta.



Daca veniti pe timp de vara, e frumoasa o plimbare cu autobuzul descoperit, eu o fac in fiecare an de cateva ori pe vara. Ar fi fost frumos sa avem si noi, ca in alte parti,  niste casete si casti audio care sa-ti prezinte pe unde treci si ce ar mai fi de vizitat in apropierea statiilor. Din 2013 au introdus bilete hop on/hop off, detalii de tranport in oras gasind in articolul Mamaia azi  -  statiune si imprejurimi.

Ah, si era sa uit de Delfinariu. De fapt este un adevarat Complex de stiinte ale naturii, fiindca plata biletului va ofera acces la spectacolele cu delfini, dar pe langa acestea mai aveti expozitie de pasari exotice si de decor, microdelta (microrezervatie in plina dezvoltare cu fonduri europene) si planetariu, in care sper sa ajung intr-o noapte senina si sa observ stele si planete (miercurea si duminica dupa 9 seara, daca este senin si sunteti prin preajam puteti da o tura).Acvariul este si el parte a complexului, chiar daca in cealalta parte a orasului.





Mancare - o sa va recomand cateva localuri incercate de mine, din fericire la capitolul asta stam foarte bine, aveti de unde alege. La fel si barurile si viata de noapte sunt foarte bine reprezentate ;)
Este deja cunoscuta zona piata Ovidiu ca si Dristoru din Bucuresti pentru saormeriile aliniate si care duduie de clienti non-stop (recomandari - Famous si Cin-Cin). De la Famous eu sunt mare fan Pollo Parmegiano in chifla.
Tot aici este si Nikos, taverna greceasca despre care am auzit numai de bine.
Alaturi, deja pe Bd. Tomis se afla si restaurantul Byblos cu specialitati libaneze.

Un alt loc de sandvichiuri bune si tot non-stop il gasiti in zona Icil, langa Kaufland, Rally Hot ii zice si este chiar in statia de autobuz de pe IC Bratianu, peste drum de liceul Ovidius. Ei mai au inca un punct de vanzare in oras, dar eu pe acesta il vizitez periodic. Preferatul meu este sandvichul cu omleta si bacon.

Un doner kebab traditional preparat personal de un domn turc din Istanbul dupa reteta proprie gasiti langa cofetaria Silvian de la Casa de Cultura - Merkez Donercisi ii zice. Eu apreciez faptul ca e totul proaspat, isi face cam 2 tepuse de carne pe zi si in momentul cand s-a terminat a inchis pana a doua zi; nu incepe tepusa ca apoi a doua zi dimineata sa vanda carne inceputa de cu o zi inainte.

Pentru desert  va recomand sa incercati clatitaria Tan Bien. Au pagini intregi cu oferte de clatite si presimt ca pe vara vor veni cu noi oferte. Va tin la curent.

Doua localuri / restaurante non stop cu pizza buna si nu numai , fiindca au meniu foarte variat ambele:
1 - La Scoica, cu surioara mai noua Scoica Land la iesire din Mamaia spre Navodari. Vara si cand e aglomerat dureaza destul de mult mancarea (chiar si 2 ore), dar in rest nu prea am ce le reprosa.
2- New Pizzico, este chiar in fata muzeului de istorie si arheologie, vara au si terasa, mancarea este buna, seful este cam tot timpul acolo si se implica, ceea ce se simte, fiindca sunt niste ani de cand nu au coborat standardele. Si sunt deschisi non stop.

Un new entry descoperit in vara - Sabrosso, vara are si in Mamaia terasa mare in apropierea hotelului Rex, este vizibila de la strada. Iarna este pe Bd. IC Bratianu 48.

Restaurant turcesc Konak, foarte apreciat, dar nu foarte la indemana. Localizare Str. Eliberarii nr 4, zona Brick.

Restaurant turcesc Oz Demir, zona Gara, mai exact chiar langa autogara si Shell. Recomand desertul kunefe.


Restaurant On Plonge are avantajul ca este chiar pe malul marii, este deja cunoscut. Nu sunt mare fan al lor datorita servirii criminal de proaste in general (am ajuns la concluzia ca acolo se face selectia in sens opus calitatilor de ospatar). In schimb acolo ma duc atunci cand veau o ciorba de peste repede si ieftin( 6 lei).

Zona Dacia - La Tavola ii zice locatiei, aici veti gasi mancare gatita , proaspata si ieftina. Au rulaj mare ceea ce va da garantia prospetimii .Ca idee, meniu de 4 persoane (ceafa de porc, pulpa dezosata pui, orez, ciuperci, salata de naut sau linte) = 80 lei. Preferatul meu = pulpa de pui haiduceasca.

In speranta ca v-am facut "pofta" de orasul meu va astept cu drag sa va arat fiecare pietricica. :D

P.S. - pentru transport public RATC a introdus posibilitatea de a plati prin SMS 

Update Iunie 2014 : BONUS
 - Am aflat ca exista si Constanta City Pass - card care va ofera acces la Acvariu, Delfinariu, Muzeu de istorie si 2 calatorii cu autobuzul supraetajat. Pentru detalii -City Pass Basic - de la 20 euro/adult, 11 euro/copil. Separat ar veni dupa cum urmeaza: Delfinariu (cu planetariu, pasari exotice si microrezervatie incluse) = 50 lei, Acvariu = 20 lei, Muzeu de Istorie = 11 lei, Autobuz = 4 lei x 2. Ar mai fi Muzeul de Arta  = 6 lei si Muzeul de Arta populara = 5 lei. Decizia va apartine.
 - Pentru evenimentele pe litoral voi reveni periodic cu update cum am facut-o si pentru evenimentele lunilor Mai 2014 si Iunie 2014. Iulie si august sunt deja in pregatire si ele.


Acest articol face parte din campania blogosferei turistice româneşti, cu scopul de a promova ideea de city break in  oraşe din Romania. Un mare număr de bloguri de călătorii au publicat deja articole pe această temă şi îți recomand să le citeşti.

4 comentarii:

  1. N-am mai fost de foarte multi ani prin Constanta asa ca ma bucur de actualizarea cunostintelor, datorata prezentarii tale. Vila Sutzu a ramas pentru mine, alaturi de Cazinou, emblematica pentru Constanta. Nu stiu cati turisti viziteaza orasul dar cred ca s-ar putea face mult mai mult pentru promovarea sa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daaa, si eu ador acea cladire; sper ca acum cu renovarea zonei istorice sa se mai schimbe in bine lucrurile

      Ștergere
  2. Frumoasa postare,uitasem de ea,miaduc aminte ca prima data cand am citit-o m-a fascinat,vestea buna e ca si acum am avut aceeasi senzatie.Daca voi veni la Constanta,te iau ca ghid.Multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acum ti-am vazut comentariul, chiar te astept cu drag si te voi plimba cu placere peste tot :)

      Ștergere