Translate

luni, 24 septembrie 2012

Shabla - Bulgaria


Continuam periplul prin nordul Bulgariei cu urmatoarea localitate de pe harta si anume Shabla.
Ca sa recapitulam, pana acum am trecut prin:
Orasul Shabla este situat la aprox 25 km de granita si este un orasel mic care nu impresioneaza prin nimic (sau cel putin pe mine)
In antichitate Shabla a fost o veche asezare tracica, fondata de geti candva intre secolele 5-6. Atunci era cunoscuta cu numele grecesc de *Karon Limen*, care de fapt reprezenta numele portului, orasul numindu-se Karia, care insemna pamant prapastios sau abrupt. Locatia a devenit un port maritim in timpul romanilor, devenind astfel o locatie cheie la Pontus Euxinus. Aici s-a infaptuit un punct important de supraveghere a marii.
Dar la un moment dat in timpul evului mediu, zona a fost atacata masiv de catre popoarele barbare, acest lucru facand ca getii sa se retraga din zona, in locul lor stabilindu-se diversi slavi. Orașul se afla mult mai aproape de tarm, dar datorita atacurilor si ciumei, s-a decis retragerea lui catre interior pentru a fi mult mai protejat.
O versiune spune ca numele de Shabla al localitatii ar proveni din limba proto-bulgara, in care insemna cupa sau polonic. Numele zonei este atestat inca din anul 1573, in registrele (tefterele) oficiale ale otomanilor si se pare că numele a ramas neschimbat pana in ziua de azi.
Aici merita o oprire pentru plaja si far, ambele fiind localizate in afara orasului la aprox 5 km distanta. Chiar din centrul orasului veti gasi indicatoare la stanga, iar dupa vreo 3-4 km se va face iar o bifurcatie; daca tineti inainte ajungeti la far, daca faceti stanga ajungeti la plaja.
Shabla are inca plaje cu nisip, un nisip deschis la culoare, ceea ce se pare ca a facut localitatea apreciata in perioada comunista. De altfel se pare ca aici exista si un fenomen deosebit de dune de nisip, fenomen unic pe coasta Bulgariei. Plaja alaturi de dunele de nisip si grinduri sunt considerate rezervatie si foarte bine protejate de municipalitate.




De aici, noi ne-am intors si ne-am indreptat spre far. Mi-ar fi placut sa il putem vizita si pe interior dar din pacate este obiectiv militar.

De pe tablia de prezentare ne luam informatiile principale. Este cel mai vechi si cel mai inalt far din Bulgaria. Peretii farului au o grosime de 1.2 metri astfel incat frigul nu prea razbate in interior .Farul emite trei semnale luminoase la fiecare 20 de secunde iar lumina lui poate fi observata pana la o departare de 17 mile marimite, ajutand astfel ambarcatiunile.
A fost construit in cel mai estic punct al Bulgariei, iar pe vremuri vechii corabieri stiau ca atunci cand vad farul de la Shabla se afla la jumatatea distantei dintre Sulina si Stambul, doua porturi importante din Marea Neagra in acele vemuri.









Chiar langa far este si o ruina de ceva pod, sau ce o fi vrut sa fie in vrmurile lui bune, acum e loc numai bun de sezatoare pentru cormorani si pescarusi.







Zona este plina de barci si barcute, semn clar al indeletnicirii nr 1 a locuitorilor din zona.



Iar de aici ne apropiem de Tyulenovo, o alta localitate micuta dar cu o poveste asa de frumoasa.

Mai multe fotografii gasiti in albumul Facebook care va fi actualizat de cate ori mai ajung in respectiva locatie.

2 comentarii:

  1. Doamne cat am mai cautat farul asta acum doi ani!! Si uitandu-ma la pozele tale imi dau seama ca nici macar n-am gasit ce cautam :)) Acum erau indicatoare catre el sau stiati voi exact cum sa ajungeti la far?

    RăspundețiȘtergere
  2. Erau indicatoare si pur si simplu am tinut drumul.
    In schimb noi nu am gasit lacul :))) si din ce am citit pe net si la altii , au avut si ei aceeasi problema.

    RăspundețiȘtergere