Translate

miercuri, 24 aprilie 2013

Roma la pas - 2012 - partea II

Am mai scris despre Roma dupa cum urmeaza:
- ce-am mancat la Roma 
- transport la Roma 
- cazare la Roma
- Roma la pas partea I 
- Roma tur gratuit 
- Roma alte sfaturi 

Continuam cu lista obiectivelor bifate in prima parte.

Santa Sabina e inca o biserica din multele, nu am mai vizitat-o, in schimb chiar langa ea va recomand sa intrati in gradina, ii zice Gradina cu Portocali (nu este marcata in niciun fel decat de faptul ca are o fantana la intrare) si ofera o alta priveliste asupra Romei si a Tibrului, iar in zare se vede si monumentul Vitoriano. Gradina respectiva pe mine m-a impresionat mult, citisem de ea in top locuri in care sa fugi de turisti in Roma si o recomand din tot sufletul. Data viitoare as vrea sa am si niste sandviciuri la mine si sa stau mai mult sa-mi iau pranzul acolo. De acolo va sfatuiesc sa mai mergeti un pic inainte, sa cautati Piata Cavalerilor de Malta si sa intrati in biserica de acolo; nu sunt fan biserici, dar asta e superba, e cu totul alt stil, nu are icoane, nimic pictat, doar coloane de granit si marmura, e construita recent la 1900. 

Apoi cautati Piaza Albania (veti da de Piaza Albina inainte) si veti gasi Piramida din Roma. Da, exista si asa ceva, fiindca un nebun de imparat – Caius Cestius - fascinat de cultura egipteana si-a dorit ca mormantul lui sa fie in forma de piramida si si-a permis acest moft. Cand am trecut noi era santier arheologic acolo, asa ca nu am putut vizita mai mult. Punct de reper – Porta St. Paolo. Iar de aici mergeti la Termele lui Caracalla, pe care iar vi le recomand din tot sufletul, ele au fost motivul pt care am renuntat sa mai vizitez termele lui Diocletian (nu cred ca ar mai suporta comparatie). Ca idee: termele lui Caracalla se intindeau pe 11 hectare, iar Basilica San Pietro a folosit ca materie prima materiale din aceste terme. Biletul este 6 euro (trecem peste faptul ca au pus pe bilet la terme poza cu Coloseum). Mai multe informatii aici detalii Terme Caracalla
Toate acestea sunt cumva in cerc, veti ajunge iar la Circus Maximus.
- Isola Tiberina – Isola Tiberina (insula se poate vizita incepand cu luna aprilie, asa ca nu am ajuns acolo), cartier Trastevere (il am in vedere tura urmatoare, am inteles ca e foarte frumos), Sinagoga (pe care cred ca am vazut-o peste pod la un moment dat). 


- San Pietro – Basilica si Piaza cu acelasi nume (bifate, foarte frumoase), muzeu Vatican, Capela Sixtina 
- Castel Sant'Angelo – Castel Sant'Angelo, am citit ca si el are o panorama frumoasa asupra Romei 
Povestea castelului – initial mormantul lui Hadrian (cel care a si restaurat intr-o prima faza Pantheonul), apoi o vizuine avuta de papa Gregorio cel Mare in anul 590, care intruchipa un inger pe mausoleul lui Hadrian cu o sabie care anunta sfarsitul ciumei si care a "adus" si ingerul cocotat in varf. A fost pe rand mausoleu, fortareata si chiar inchisoare si loc de executie. La fel ca multe alte monumente, conexiunea cu crestinismul l-a salvat de la disparitie. 
Articol cu detalii despre podul lui Hadrian am postat in articolul despre turul gratuit.
 
- Augusto Imperiale (foarte aproape de urmatoarele 2 statii – Trevi si Barberini, noi le-am facut pe jos de fiecare data, este o zona compacta plina de obiective) – Piaza del Popolo, Via del Corso, Piaza di Spania cu Treptele Spaniole. 

- Trevi – Fontana di Trevi, Palazo Chigi, Palazo Montecitorio (nu am vizitat palatele) 

- Barberini – Piaza Barberini, Fontana del Tritone, Fontana delle Api (bifate in miscare si in drum spre cripta capucina) 
Sfat: incercati sa nu ratati aici in Piaza Barberini Cripta Capucinilor, este o cripta facuta cu scheletele a 4000 de calugari capucini, ciudat, dar totusi au reusit sa faca arta din oase. Intrarea este simbolica – 1 euro – care e donatie de fapt. Nu sunt permise pozele, desi am trisat si am facut totusi una cu telefonul mobil. Aveti grija sa va descoperiti capul, iar la plecare puteti cumpara vederi ca amintiri. Biserica se cheama Santa Maria dela Concezione. De ce a fost construita? Ca sa atraga atentia asupra conditiei efemere a omului si au si o inscriptie care spune tot: "Ce esti acum, noi am fost. Ce suntem noi, vei fi si tu". Noi am vizitat-o in ultima zi inainte de a pleca spre aeroport, fiindca era foarte aproape de cazare. 
A doua zi dupa tur (ziua 3 cronologic) am incercat sa reproducem stradutele pe care ne-a plimbat ghida, nu ne-au iesit toate, dar tot raul spre bine fiindca asa am nimerit in piata Navona, unde am vazut Fontana Dei Quatro Fiumi, dedicata celor 4 mari rauri cunoscute la acea vreme – Nil, Dunare, Gange si Plata. Si tot aici erau multi artisti stradali specializati pe pictura, grafica, etc.Tot in ziua 3 am pornit de dimineata cu autobuzul cu oprire la Coloseum, bifat Coloseu si For fara sa mai intram, intors pe jos spre monument Vitorian cu urcat pe scari si apoi cu liftul, apoi iar autobuz si coborat la Circus Maximus cand am si bifat la pas Santa Sabina, gradina de portocali, Piaza Cavalerilor de Malta cu biserica, piramida si termele lui Caracalla (toate detaliate mai sus), iar zona Pantheon am luat-o la pas pe seara. Pe aici este foarte populat si seara asa ca va puteti plimba linistiti. 

In ultima zi fiind zi scurta am incercat sa vizitam biserica Santa Maria degli Angeli din piata Reppublica dar a fost cu ghionion pe motiv de ceva manifestari oficiale. Ce e deosebit la ea: faptul ca este facuta dintr-o singura incapere a termelor lui Diocletian (ceea ce va face o idee de imensitatea acestor terme in general) si exista o linie mediana (un fel de ceas solar) si chiar s-a folosit ca etalon al timpului pana pe la 1800. Momentul cel mai bun se pare ca ar fi in preajma pranzului. Din pacate din cauza manifestarilor nu am putut sta mult si nici nu am putut-o admira, dar chiar si domul avea niste desene interesante, parea ceva gen bolta stelara (zodiac poate?). Ar mai fi de notat ca pictura bisericii poarta semnatura lui Michelangelo.  In albumul Facebook puteti vedea o selectie a locurilor vizitate cu mult mai multe fotografii - Album Roma

3 comentarii:

 1. nu sunt fan biserici :)) rasu-plansu. nu e vina ta,parintii tai sunt de vina

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. da, chiar nu sunt fan biserici, de fapt componenta religioasa nu ma pasioneaza, dar apreciez arhitectura si istoria, iar cladirile acestori biserici sunt pline de astfel de amanunte; nu plec de acolo simtindu-ma mai curata sau mai inaltata, poate doar ceva mai cultivata daca aflu povestea locului respectiv.

   si am ajuns la o varsta la care nu mai pot sa imi fac parintii vinovati de tot ceea ce nu sunt eu.

   Ștergere
 2. Big Like pentru raspuns Diana :) si Big Big like pentru articolele despre roma... multumim, ne sunt de mare ajutor.

  RăspundețiȘtergere