Translate

luni, 6 ianuarie 2014

Expozitie Piri Reis - Asa NU

Se pare ca urmasii lui Suleyman Magnificul nu mai sunt asa de mareti, nu au vederea de ansamblu a actiunilor intreprinse.
Sa detaliez: aflasem ca va fi la Bucuresti o expozitie dedicata lui Piri Reis, cartograful lui Suleyman Magnificul. A detinut si functia de comandant al flotei, desi la inceput pornise ca pirat. El a creat prima harta a lumii in 1513, bazata pe 20 de harti ale vremii care includea si America de Sud (motivul implinirii a 500 de ani de la prima harta a lumii facand acesta expozitie). Si apoi in 1528 a refacut-o adaugand si America de Nord bazandu-se pe harti de la Cristofor Columb.



Niste informatii foarte interesante pentru mine plus o mica istorie a flotei  si istoriei navale turcesti. Si cu ocazia asta am aflat de unde vin termenii de : tulumba, bastarda, galioni, Barbarosa.





Asa ca am decis sa le detaliez in fotografii, sa le impartasesc si altora. La un moment dat am vazut pe cineva care mai adauga lipici la afise (foarte frumos, cineva se preocupa de expozitie si pe parcurs). Acel cineva nu mi-a zis absolut nimic dar la final m-a abordat paznicul mall-ului. Ca nu am voie sa fac poze expozitie si sa le sterg. Am inteles ca el doar indeplineste niste ordine primite din alta parte. Am fost ascultatoare prin omisiune si le-am sters doar pe cele din camera fara sa mai mentionez ca am facut cateva si cu telefonul. 
Nu inteleg logica: faci o expozitie intr-un loc public, deci vrei sa impartasesti niste informatii, vrei sa-ti afle si altii istoria si totusi interzici promovarea informatiei. Si asta mi s-a transmis abia la final, puteam fi oprita in timp de faceam pozele efectiv.
Deci ai voie sa-ti faci selfies in mall, ai voie sa pozezi sacosele de shopping, ai voie sa faci check-in in magazine si cafenele dar daca vrei sa dai mai departe un eveniment cu informatii interesante asta nu ai voie, brusc trebuie sa stergi fotografiile. 
Pacat! Ar fi fost un articol elogios din partea mea. Si complet benevol.
De centrul turc Yunus Emre (pagina Facebook si cont, ambele pentru Bucuresti) stiam deja fiindca exista si la Constanta unde merg la cursul de Ebru - pictura pe apa (istorie si tehnica, progrese 1, progrese 2) si ma bate gandul pe viitor sa fac si lectiile de limba turca. Dar cred ca e alta Marie cu alta palarie. Ei sunt deschisi ideii de promovare. Asta e. Constanta rules :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu